Matične ćelije propale
66

Advokat iz Srbije otkrio aferu CryoSave nakon što je otišao u SAD da izliječi kćerku od autizma

M. N.
Rastko Petaković
Rastko Petaković
Porodica Petaković iz Srbije imali su nadu da će svoju sedmogodišnju kćerku koja ima autizam izliječiti matičnim ćelijama koje su uzete po njenom rođenju, a bile pohranjenje u CryoSaveu. Problem je nastao kada su, nakon što su otišli u SAD na tretman, saznali da su njihove matične ćelije tokom transporta uništene.
Tako je bračni par iz Srbije i otkrio aferu CrySave koja je potresla roditelje kako u Srbiji, tako i širom Evrope, a s obzrim na to da je ova kompanija poznata u cijelom svijetu i da su joj mnogi roditelji povjerili matične ćelije na čuvanje, piše Srpskainfo.

Gostujući u Jutarnjem programu TV Prve, Rastko Petaković ispričao je čitavu priču od trenutka kada su naručili svoje matične ćelije iz skladišta u Belgiji gdje su se čuvale. Matične ćelije su, priča Petaković, iz Belgije prebačene u Ženevu i onda su poslate u Sjevernu Carolinu. Bile su poslate preko certifikovane kurirske službe, ali to je upravo bio problem.

Petakovići su utvrdili da je do tada bila praksa da se matične ćelije šalju uz pratioca, uz tehničko lice koje je neprekidno uz paket. Pratilac ima uz sebe ima kontejner i u slučaju bilo kakve promjene temperature, ili kvara može da ih prebaci i tako omogući da sigurno stignu na odredište. Ispostavilo se da je pakovanje bilo neispravno.

"Paket je propustio jedan let, pa potom drugi i čitav proces je trajao duže nego što je bilo potrebno i zbog toga što je sam uređaj bio neispravan, matične ćelije su stigle na temperaturi od +15, a trebalo je da stignu na temperaturi od -150 stepeni", objasnio je Petaković.

Inače, Petaković je rekao da je u tom trenutku bila okončana klinička studija koja je odobrila korištenje matičnih ćelija za tretman autizma, što je njima probudilo nadu. Bezuspješno su pokušavali da kontaktiraju firmu CryoSave i saznaju odgovore na mnoga pitanja, te su nakon mjesec dana Petakovići pokrenuli sopstvenu istragu.

"Pronašli smo ljude za koje smo mislili da mogu biti svjedoci u istrazi, ljude koji su raniji bili u upravi CryoSavea i one koji su u tom trenutku odgovorne osobe. Nakon što smo im rekli da ćemo podnijeti krivične prijave protiv kompanije usmjeriti i ka njima, zbog čega oni odlučuju da sarađuju sa nama. Dobijamo njihove izjave i dokumentaciju koja nas je navela na pravi trag da podnesemo prijavu švicarskim organima",navodi Petaković.

Nakon podnesene prijave klupko počinje da se odmotava i poslije sprovedene višemjesečne istrage kompaniji CryoSave je oduzeta licenca.

"Vjerujem da nisam prvi koji je otkrio ovu aferu, ali sam vjerovatno bio najuporniji. Kako smo saznavali informacije vezane za problem sa tom kompanijom ispostavilo se da je to javna tajna u čitavoj industriji. Mnogi znaju za to šta se dešava sa CryoSaveom i to je tema raznih konferencija, ali da niko ne radi nešto značajnije po tom pitanju", priča Petaković, prenosi Srpskainfo.

Podsjetimo, ova kompanija radila je i na području BiH, a prema još uvijek dostupnim informacijama kod njih je bilo pohranjeno više od 5.000 uzoraka matičnih ćelija iz naše zemlje.