Telefoni nisu u funkciji
66

CryoSave izgubio licencu za rad, roditelji u BiH obaviješteni da su matične ćelije u Varšavi

M. N.
Svjetska banka matičnih ćelija CryoSave, koja je poslovala i na području Bosne i Hercegovine, izgubila je licencu odlukom vlasti u Švicarskoj gdje se nalazi glavno sjedište ove firme. Ministarstvo za javno zdravstvo podnijelo je krivičnu prijavu zbog kršenja više zakona.

Kako navodi Savezni ured za javno zdravstvo Švicarske (BAG), prema podacima kompanije CryoSave, matične ćelije koje su čuvali pohranjene su u Poljskoj, ali vlasti nisu uspjele stupiti u kontakt s nadležnima tih firmi. U toku je istraga. Lanac propusta u radu ove kompanije uočio je jedan roditelj koji nije mogao da iskoristi matične ćelije svog djeteta zbog problema koje je kompanija imala.

Njihove prostorije u Švicarskoj pretresene su 10. i 11. septembra ove godine. Kompanija je na proljeće ove godine najavila preseljenje matičnih ćelija u Varšavu i informacije za klijente, ali klijenti nisu mogli dobiti informacije putem maila ili telefona koje su ostavili. Prema švicarskim zakonima, da bi se matične ćelije prebacile u drugu zemlju, potrebne su posebne dozvole i procedure koje garantuju skladištenje i sigurnost pohranjenih matičnih ćelija. Nije jasno zbog čega je ova kompanija konkretno izgubila licencu i da li to ima veze s procedurama i standardima pohranjivanja matičnih ćelija.

Kada posjetite stranice CryoSave za BiH, Srbiju i Crnu Goru i njihove društvene mreže, uvidjet ćete da su informacije posljednji put objavljene prošle godine. Web stranica za BiH nije nikada završena, a ponuđeni broj mobitela nije u funkciji. Na crnogorskoj web stranici ove kompanije klijente iz BiH upućuju na broj telefona u Srbiji. Ni taj broj nije u funkciji. U objašnjenju navode kako su predstavništva u BiH i Crnoj Gori prestala raditi 2016/2017. godine zbog ekonomske neodrživosti. Prema informacijama koje su objavljene na stranici maticnecelije.com, samo iz BiH je pohranjeno više od 5.000 uzoraka.

Roditeljima iz BiH koji su pohranili matične ćelije u banci ove firme poslani su prije određenog vremena mailovi u kojima ih obavještavaju da su njihove matične ćelije obrađene u Belgiji ili Ženevi u skladu s najstrožijim propisima i standardima visokog kvaliteta te da su nedavno sklopili ugovor s kooperantom PBKM čija je laboratorija u Varšavi za njihovo dugoročne skladištenje. Konkretno, njihove matične ćelije također su u Varšavi, a iz CryoSavea ih uvjeravaju kako sve ostaje pod njihovim nadzorom.

Također poslali su i nove telefonske brojeve njihovih predstavništava na koje ih klijenti mogu kontaktirati. Predstavništva u Srbiji nema.

Kompanija CryoSave osnovana je 2000. godine i radila je u 70 zemalja svijeta. U BiH su počeli raditi 2009. godine putem kompanije Family-Plus koja je s njima raskinula ugovor prije nekoliko godina.

Kontaktirali smo kompaniju putem zvaničnog emaila sjedišta firme tražeći informaciju šta se dogodilo s matičnim ćelijama koje su pohranili bh. građani.

U Italiji je također pokrenuta istraga jer je "nestalo" ili prebačeno oko 15.000 matičnih ćelija Italijana. Klijenti iz ove evropske zemlje su organizovali i Facebook grupu kako bi se udružili u pravnoj borbi. Za manje od 24 sata u grupu se uključilo više od 2.700 osoba. Roditelji iz te evropske zemlje tvrde kako nisu uspjeli stupiti u kontakt s ovom firmom iako su im poslali nove brojeve.