{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pravo glasa na općim izborima u BiH iz inostranstva ima 42.008 birača

A
18.8.2014. u 19:34
0
27
Pravo glasa na općim izborima u BiH iz inostranstva ima 42.008 birača
0
Pravo glasa na općim izborima u BiH iz inostranstva ima 42.008 birača
Centralna izborna komisija BiH je donijela odluku o izvodu iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH prema kojoj se na izvodu nalazi ukupno 42.008 birača.
Uslove za upis birača u izvod iz Centralnog biračkog spiska ne ispunjava ukupno 5.096 osoba.

Uporedo sa navedenom odlukom Centralna izborna komisija BiH je odredila i pet biračkih mjesta za glasanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH. Biračka mjesta će biti otvorena u Ambasadama BiH u Beču i Berlinu kao i u Generalnim konzulatima BiH u Minhenu, Štutgartu i Frankfurtu.

Prema ranijoj odluci CIK-a BIH inače, bilo je planirano da državljani Bosne i Hercegovine koji žive u inostranstvu za opće oktobarske izbore imaju mogućnost glasati u 24 države, odnosno u 30 diplomatsko-konzularnih predstavništava u svijetu.

Utvrđeno je to bilo odlukom o diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u inostranstvu u kojima se planira organizovanje glasanja za opće izbore u BiH u oktobru 2014. koju je donijela Centralna izborna komisija (CIK) BiH na dan raspisivanja općih izbora 15. maja. 

No, zbog nedovoljnog broja prijavljenih donesena je odluka o organiziranju biračkih mjesta samo u pet diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH. 

Centralna izborna komisija BiH je na današnoj sjednici, nakon razmatranja izvještaja o izvršenim provjerama, ovjerila 80 kandidatskih listi za dodjelu kompenzacijskih mandata sa ukupno 952 kandidata. Do isteka roka 74 ovjerena politička subjekta su dostavili navedene liste i sve su ispunile uslove za ovjeru.

 Centralna izborna komisija BiH želi informirati javnost da je danas počeo i proces štampanja i pakovanja glasačkih listića, prvo testnih za obuku članova biračkih odbora a onda slijedi štampanje i pakovanje glasačkih listića koji će se dostavljati biračima koji glasaju putem pošte, nakon toga i svih ostalih glasačkih listića za Opće izbore 2014. godine. Posao štampanja i pakovanja glasačkih listića radi kompanija iz Banja Luke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: