BiH
17

Uoči općih izbora u BiH: Prijavljeno oko 15.000 novih birača iz inostranstva

Anadolija
U Centralnu izbornu komisiju (CIK) Bosne i Hercegovine do sada je stiglo oko 15.000 novih zahtijeva bh. građana koji žive u inostranstvu za glasanje na oktobarskim općim izborima u Bosni i Hercegovini, potvrdila je za Anadoliju Maksida Pirić, glasnogovornica CIK-a. 

Ona je istakla kako je primljeno ukupno 17.977 zahtijeva, ali se dio odnosi na dopunu nedostajećih podataka, odnosno da su evidentirane i duple prijave. 

"Nakon analize utvrđeno je da je oko 15.000 bh. građana koji su prijavljeni na obrascu PRP 1 kao novi glasači koji će biti evidentirani za glasanje na općim izborima 2014. godine", navela je Pirić. 

Prema evidenciji CIK-a, do sada se među prijavljenim bh. građanima iz inostranstva veoma mali broj prijavio za glasanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u svijetu, svega njih 23 i to u Njemačkoj devet, Italiji tri, Austriji dva...

"Sačekat ćemo da se okonča postupak prijave nakon čega ćemo vidjeti da li će biti organizovano glasanje u DKP-ima za opće izbore 2014. Očekuje se, naime, izjašnjenje oko 37.000 birača iz inostranstva koji su od ranije evidentirani kao glasači iz inostranstva, po obrascu PRP 2 na osnovu čega će se napraviti procjena", navela je Pirić. 

Planirani DKP-i za glasanje u 24 države

Ranije je u CIK-u evidentirano da se oko 1.600 koverata glasačima koji su na posljednjim izborima bili evidentirani kao birači, vratilo kao neisporučeno, vjerovatno zbog promjene adrese prebivališta u inostranstvu koja je uslijedila u međuvremenu. 

Prema odluci CIK-a BIH inače, planirano je da državljani Bosne i Hercegovine koji žive u inostranstvu za opće oktobarske izbore imaju mogućnost glasati u 24 države, odnosno u 30 diplomatsko-konzularnih predstavništava u svijetu.

Utvrđeno je to odlukom o diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u inostranstvu u kojima se planira organizovanje glasanja za opće izbore u BiH u oktobru 2014. koju je donijela Centralna izborna komisija (CIK) BiH. 

Najviše lokacija predviđeno je u Njemačkoj, četiri: ambasadi u Berlinu, te generalnim konzulatima u Minhenu, Štutgartu i Frankfurtu

Svoje biračko pravo u Austriji, Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Italiji bh. građani planirano je da ostvare na po dvije lokacije. U Austriji je za to planirana ambasada u Beču i počasni konzulat u Gracu, u SAD-u ambasada u Vašingtonu i generalni konzulat u Čikagu, kao i Italiji: u Rimu (zgrada ambasade) i Milanu (generalni konzulat). 

U zgradama ambasada BiH planira se glasanje bh. građana i to u Australiji (Kambera), Danskoj (Kopenhagen), Francuskoj (Pariz), Grčkoj (Atina), Holandiji (Hagu), Hrvatskoj (Zagreb), Kanadi (Otava), Mađarskoj (Budimpešta), Norveškoj (Oslu), Sloveniji (Ljubljana), Srbiji (Beograd), Španiji (Madrid), Švajcarskoj (Bern), Švedskoj (Štokholm) te Velikoj Britaniji (London). 

U Turskoj se planira glasanje bh. građana u generalnom konzulatu BiH u Istanbulu. 

Za čak četiri države planirano je organizovanje glasanja u zgradama ambasada koje će se odnositi na po dvije države u kojim žive građani - birači iz BiH.

Tako se u ambasadi BiH u Briselu planira organiziranje glasanja za Belgiju i Luksemburg, u Podgorici za Crnu Goru i Albaniju, Pragu za Češku i Slovačku, a u Skoplju za Makedoniju i Kosovo. 

Rok za prijave do 29. jula u ponoć

Krajnji rok za dostavljanje podataka o promjenama u evidencijama raseljenih osoba i evidenciji državljana koji glasaju izvan BiH je 29. juli u ponoć.

Shodno tome CIK BiH će nakon isteka roka za registraciju birača, koji se registriraju za glasanje u DKP-ima BiH, donijeti konačnu odluku o diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u kojima će biti organizirano glasanje. 

U ponoć 29. jula ističe i rok za određivanje biračke opcije za birače iz Brčko distrikta, do kada se moraju operijeliti da li će na općim izborima u oktobru 2014. glasti za izborne jedinice za Predstavnički dom PS BiH iz bosanskohercegovačkog entiteta RS ili FBiH. Isto važi i za izbore za entitetske Parlament u FBiH, odnosno Narodnu skupštinu RS kao i predsjednika i potpredsjednike RS-a. 

Centralna izborna komisija BiH zaključivanje i potvrđivanje konačnog Centralnog biračkog spiska obavit će 28. augusta u ponoć, nakon čega će 4. septembra biti objavljen broj birača za svaku izbornu jedinicu.