BiH
3

CIK BiH: Niko iz inostranstva neće ostati bez biračkog prava

Anadolija
Sinoć je u ponoć istekao rok do kojeg su birači Centralnoj izbornoj komisiji BiH trebali dostaviti podatke o promjenama u evidencijama raseljenih lica i evidenciji državljana koji glasaju izvan BiH, javila je Anadolija. 

U Centralnoj izbornoj komisiji BiH, za sada nema, informacija da će doći do pomijeranja rokova utvrđenih Uputstvom o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za opće izbore u Bosni i Hercegovini kao što su to tražili iz nevladinog sektora, Koalicije Prvi mart zbog kašnjenja u dostavljanju obrazaca u inostranstvo, posebno Sjedinjene Američke Države (SAD). 

"Niko od građana BiH koji ima identifikacioni dokument neće ostati uskraćen za biračko pravo. Svi ga mogu ostvariti na dan izbora, u nedjelju, 12. oktobra na biralištima u Bosni i Hercegovini. I državljani koji su se trebali prijaviti na obrascu PRP 1 radi evidentiranja, kao i oni koji su ga trebali potvrditi na obrascu PRP 2 sa prošlih izbora, izjašnjavali su se samo o načinu na koji će glasati - putem pošte ili diplomatsko-konzularnom predstavništvu. Ako to nisu uradili mogu glasati na biralištima u Bosni i Hercegovini", potvrdila je za Anadoliju Maksida Pirić, glasnogovornica CIK-a BiH. 

Unos i obrada obrazaca 

Prema podacima CIK-a BiH do 28. jula, u ponedjeljak, do 16 sati zaprimljeno je 33.882 zahtjeva od čega se dio odnosi na dopunu nedostajeće dokumentacije i duple prijave. 

U toku je unos i obrada podataka, odnosno provjera da li bh. građani koji su se prijavili ispunjavaju uslove za registraciju ostvarivanja biračkog prava putem pošte ili DKP-a. 

"Do ponedjeljak, u poslijepodnevnim satima uneseno je 16.500 obrazaca, od čega se 9.000 odnosi na prijavu glasanja putem pošte, a 7.500 je promjena biračke opcije", naglasila je Pirić. 

Glasnogovornica CIK-a BiH je navela kako su birači koji su se prijavljivali za glasanje putem pošte ili DKP-a putem e-maila ili faxa to trebali učiniti zaključno sa 29. julom, u ponoć. U narednim danima očekuje se da pristigne određeni broj zahtjeva osoba koji su svoje obrasce poslali putem pošte.

"Provjeravat ćemo poštanski pretinac i svi obrasci koji pristignu sa datumom 29. juli bit će uvršteni. Međutim, mi do 18. augusta moramo izaći sa spiskom birača koji će glasati iz inostranstva na oktobarskim izborima, kako bi oni čija se eventualno prijava ne prihvati imali ostavljen rok za žalbu", naglasila je Pirić. 

Zaključivanje i potvrđivanje konačnog Centralnog biračkog spiska bit će obavljeno 28. augusta u ponoć. Nakon tog roka niti jedna promjena adrese prebivališta neće biti prihvaćena, odnosno birači će se naći na biračkim spiskovima u izbornim jedinicama gdje su stanovali do 28. augusta. 

O glasanju u DKP-ima nakon zaključivanja biračkog spiska 

Nakon zaključivanja Centralnog biračkog spiska CIK BiH će na osnovu broja prijavljenih glasača iz inostranstva odrediti da li će i u kojim diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u inostranstvu moći glasati na dan izbora, u nedjelju, 12. oktobra. 

Prema ranijoj odluci CIK-a BIH inače, planirano je da državljani Bosne i Hercegovine koji žive u inostranstvu za opće oktobarske izbore imaju mogućnost glasati u 24 države, odnosno u 30 diplomatsko-konzularnih predstavništava u svijetu.

Utvrđeno je to odlukom o diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u inostranstvu u kojima se planira organizovanje glasanja za opće izbore u BiH u oktobru 2014. koju je donijela Centralna izborna komisija (CIK) BiH. 

Najviše lokacija predviđeno je u Njemačkoj, četiri: ambasadi u Berlinu, te generalnim konzulatima u Minhenu, Štutgartu i Frankfurtu.

Svoje biračko pravo u Austriji, Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Italiji bh. građani planirano je da ostvare na po dvije lokacije. U Austriji je za to planirana ambasada u Beču i počasni konzulat u Gracu, u SAD-u ambasada u Vašingtonu i generalni konzulat u Čikagu, kao i Italiji: u Rimu (zgrada ambasade) i Milanu (generalni konzulat). 

U zgradama ambasada BiH planira se glasanje bh. građana i to u Australiji (Kambera), Danskoj (Kopenhagen), Francuskoj (Pariz), Grčkoj (Atina), Holandiji (Hagu), Hrvatskoj (Zagreb), Kanadi (Otava), Mađarskoj (Budimpešta), Norveškoj (Oslu), Sloveniji (Ljubljana), Srbiji (Beograd), Španiji (Madrid), Švajcarskoj (Bern), Švedskoj (Štokholm) te Velikoj Britaniji (London). 

U Turskoj se planira glasanje bh. građana u generalnom konzulatu BiH u Istanbulu. 

Za čak četiri države planirano je organizovanje glasanja u zgradama ambasada koje će se odnositi na po dvije države u kojim žive građani - birači iz BiH.

Tako se u ambasadi BiH u Briselu planira organiziranje glasanja za Belgiju i Luksemburg, u Podgorici za Crnu Goru i Albaniju, Pragu za Češku i Slovačku, a u Skoplju za Makedoniju i Kosovo.