{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U ponedjeljak počinje štampanje glasačkih listića za opće izbore u BiH

A
13.8.2014. u 14:21
0
5
U ponedjeljak počinje štampanje glasačkih listića za opće izbore u BiH
0
U ponedjeljak počinje štampanje glasačkih listića za opće izbore u BiH
Štampanje glasačkih listića za oktobarske opće izbore za građane Bosne i Hercegovine koji žive izvan države počet će u ponedjeljak, 18. augusta, potvrdila je za Anadolu Agency (AA) Irena Hadžiabdić, članica Centralne izborne komisije BiH. 
Ona je istakla kako će štampanje glasačkih listića za dijasporu trajati do subote, 23. augusta. Nakon toga će se koverte sa glasačkim materijalom za one birače koji su se prijavili da glasaju putem pošte distribuirati na adrese od 23. do 28. augusta. 

"Očekuje se da u četvrtak, papir za štampanje glasačkog materijala stigne u štampariju u Banju Luku, nakon čega će se u ponedjeljak početi sa štampanjem glasačkih listića. Glasački materijal za redovna biračka mjesta, u Bosni i Hercegovini počet će se štampati od 23. augusta. Štampariji ćemo u ponedjeljak dostaviti CD sa preslikom imena kandidata prema utvrđenom redu na ovjerenim kandidacijskim listama. Tokom štampanja glasačkih listića vršit će se stalna praćenja toka aktivnosti", naglasila je Hadžiabdić. 

Inače, danas u 16 sati ističe rok za podnošenje kompenzacijskih listi, koje će CIK BiH ovjeriti do 21. augusta. Kako se imena kandidata sa kompenzacijskih listi ne nalaze na glasačkim listićima nema bojazni od kašnjenja utvrđenih rokova.

Objava konačnih listi kandidata sa njihovim imenima i prezimenima koji će se naći na glasačkim listićima bit će objavljena 28. augusta u Službenom glasniku BiH, sredstvima javnog informisanja i web-stranici Centralne izborne komisije BiH. 

Nakon izvršenih provjera ovjereno je ukupno 732 kandidatske liste i 7.743 kandidata, uključujući i nezavisne kandidate.

U ponedjeljak, 18. augusta Centralna izborna komisija BiH donijet će i odluku o izvodu iz Centralnog biračkog spiska na osnovu kojeg će biti utvrđen tačan broj državljana Bosne i Hercegovine iz inostranstva koji će glasati putem pošte ili u diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH na oktobarskim općim izborima u Bosni i Hercegovini.

 Zaključivanje i potvrđivanje konačnog Centralnog biračkog spiska bit će obavljeno 28. augusta u ponoć. Nakon tog roka niti jedna promjena adrese prebivališta neće biti prihvaćena, odnosno birači će se naći na biračkim spiskovima u izbornim jedinicama gdje su stanovali do 28. augusta. 

No, do 18. augusta mora se izaći sa spiskom birača koji će glasati iz inostranstva na oktobarskim izborima, kako bi oni čija se eventualno prijava ne prihvati imali ostavljen rok za žalbu.

Rok do kojeg su birači Centralnoj izbornoj komisiji BiH trebali dostaviti podatke o promjene u evidencijama raseljenih lica i evidenciji državljana koji glasaju izvan BiH istekao je 29. jula u ponoć. 

Objavljivanje broja birača za svaku izbornu jedinicu CIK BiH će izvršiti između 2. i 4. septembra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: