{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Policija u Tuzli rastjerala demonstrante, sutra protesti širom BiH

6.2.2014. u 20:11
6.2.2014. u 21:05
185
275
Policija u Tuzli rastjerala demonstrante, sutra protesti širom BiH
185
Nkeoliko hiljada građana Tuzle nastavili su danas proteste kojima izražavaju nezadovoljstvo stanjem u društvu. Protesti koji su trajali cijeli dan prerasili su u sukobe demonstranata i policije. U večernjim satima policija je suzavcem rastjerala demonstrante, a jedna grupa huligana, kako tvrdi policija, krenula je u pljačku radnji i objekata. Demonstranti demantuju da su pljačkane radnje.
Mapu sa organizovanim protestima možete pratiti ovdje.

Radnici Dite i drugih tuzlanskih preduzeća te brojni građani Tuzle, kako su i najavili, jutros u 12 sati počeli su protest ispred zgrade Vlade TK, gdje su uposlenici Dite i drugih kompanija stavili cvijeće i zapalili svijeće.

Mirni protest nije dugo trajao. Demonstranti su počeli kamenjem, bakljama i jajima gađati zgradu Vlade TK te su skinuli sa zgrade i zapalili zastavu Tuzlanskog kantona.

U kamenovanju je uništen prvi sprat zgrade Vlade TK, a premijer, ministri i uposlenici su napustili zgradu Vlade TK.

Policija je nakon toga napravila kordone, a kada su demonstranti pokušali ih probiti policija je upotrijebila suzavac. Došlo je do obračuna između policije i demonstranata, te je više policajaca povrijeđeno.

U poslijepodnevnim satima predstavnici demonstranata pristali su na pregovore sa policijom koja je obećala puštanje uhapšenih demonstranata na slobodu.

Oko 20 sati su to i ispoštovali te na slobodu pustili Aldina Širanovića.

No, iako je dogovor postignut oko 18 sati, demonstranti nisu pristali da se raziđu. Njih blizu 2.000 je ostalo na ulicama te su počeli paliti kontejnere, gume i bacati petarde.

Policija je poduzela akciju i krenula u razbijanje demonstracija.

Bačene su ogromne količine suzavca, zbog čega je cijela ulica pored zgrade vlade bila obavijena gustim dimom. Prema tvrdnjama demonstranata, policija je uz suzavac koristila i pendreke.

Demonstranti su se oko 19 sati razbježali.

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Izudin Šarić istakao je da su službenici Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona poduzeli sve zakonom predviđene mjere u cilju uspostavljanja normalizacije stanja te sprječavanja izvršenja krivičnih djela.

Dodao je da će protiv počinitelja krivičnih djela biti poduzete zakonom predviđene mjere i radnje.

Prema posljednjim informacijama, u Službu hitne medicinske pomoći Tuzla do 20 sati primljena su 102 policajaca koji su zadobili lake i teške povrede. Također je u Hitnoj službi primljeno i 28 civila s lakšim povredama.

Podsjetimo, osim u Tuzli danas su protesti organizovani i u Sarajevu, Zenici, Mostaru, Bihaću, Kaknju i Prijedoru.

Za sutra su najavljeni protesti u brojnim gradovima BiH. U Tuzlanskom kantonu u petak neće biti nastave u osnovnim i srednjim školama, a studentima Univerziteta u Tuzli odgođeni su ispiti.

Proteste uživo u Tuzli mogli ste pratiti na portalu Klix.ba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: