BiH
0

Demonstranti u Tuzli mirno protestovali ispred zgrade Vlade TK

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Blizu dvije stotine građana Tuzle je s transparentima danas demonstriralo ispred zgrade Vlade TK.

Nastava u tuzlanskim osnovnim i srednjim školama nije održana, a najavljen je Kolegijj Skupštine TK koji donijeti odluku o tome hoće li biti nastave ili ne.

Demonstranti su najavili "demokratsku borbu narednih dana, uz zahtjev nadležnima da obezbijede sigurnost svih učesnika mirnih protesta".

U zgradi Vlade uposlenici su bili u akciji spašavanja neoštećene opreme. Naš dopisnik iz ovog grada saznaje da je 99 posto dosjea spašeno, te da je požar najviše štete napravio na drugom, četvrtom i petom spratu. Ispred zgrade Općine Tuzla je radno, ali uz značajno prisustvo policije. Također, postavljena je pokretna metalna ograda u slučaju novih demonstracija.

Demonstranti su se razišli oko 15:30 sati.

Na demonstracijama u Kalesiji građanima se pokušao obratiti načelnik Rasim Omerović, ali je izviždan. Demonstranti traže njegovu ostavku. Grupa od oko 200 njih blokirala je nešto poslije 15 sati magistralni put Tuzla - Zvornik u Kalesiji, nakon što nije ispunjen zahtjev da načelnik Omerović podnese ostavku, javlja dopisnik Anadolije. Prije toga predstavnici demonstranata su u zgradi Općine razgovarali s Omerovićem. Za 16 sati je zakazan Kolegij Općinskog vijeća.

Protesti su održana i u Gračanici, Lukavcu, Živinicama i Tuzli.