BiH
7

Epilog nereda u Tuzli: 23 povrijeđenih, 27 uhapšenih, demonstranti najavljuju nove proteste

Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Više stotina obespravljenih radnika, nezaposlenih i građana koji su se okupili preko Facebook grupe "50.000 ljudi na ulice za bolje sutra" izašli su danas na ulice Tuzle, a protest je prerastao u prave nerede te je povrijeđeno blizu 20 osoba, isto toliko ih je uhapšeno, te je pričinjena materijalna šteta na više vozila i zgradi Vlade TK.

Proteste su osim radnika i nezaposlenih osoba, jutros počeli i predstavnici sindikalnih organizacija fabrika Dita, Konjuh, Guming, Polihem i Poliolchem.

Protesti nezadovoljnih radnika i građana počeli su jutros ispred Kantonalnog suda i Tužilaštva, a nastavljeni ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona, koju su demonstranti gađali kamenjem i jajima.

U jednom trenutku provalili su u zgradu te je uslijedila intervencija Jedinice za specijalne namjene MUP-a TK, a u sukobu je povrijeđen i kamerman RTV Slon Branimir Pavičić.

Nakon kraćeg naguravanja demonstranti su napustili prostor ispred portirnice i odlučili se na blokadu sjeverne gradske saobraćajnice.

Tokom protesta, svega nekoliko metara od ulaza u zgradu Vlade TK, demonstranti su zapalili gume te dogurali kontejnere na saobraćajnice napravivši tako blokadu saobraćajnice. Također, tokom demonstracija zgradu Vlade TK su gađali kamenjem i jajima.

Vlada TK je odmah regovala i oglasila se saopćenjem u kojem su istakli da su im ruke vezane i da ne mogu mnogo doprinijeti rješenju problema radnika.

"Unatoč tome, Vlada je spremna uključiti se u traženje rješenja, poštujući načela socijalne osjetljivosti ali i pravne države. Od jutros smo više puta pozvali na razgovor predstavnike radnika ovih preduzeća. Međutim oni traže da Vlada primi desetine predstavnika. Tu nema razgovora", saopćeno je iz Vlade TK.

Nezadovoljni radnici i građani Tuzle na saopćenje su reagovali nastavkom demonstracija te su odbili da se mirno raziđu, nakon čega je policija nasilno počela razbijati proteste.

"Udarali su sve redom. Udarili su i jednog momčića od 15 godina", kazao je predstavnik dioničara Polihema Sakib Kopić.

Nakon reakcije pripadnika Jedinice za specijalne namjene MUP-a TK koji su krenuli u obračun, demonstranti su pomjereni sa glavnih saobraćajnica te su se razbježali u pravcu KSC Mejdan, stadionu Tušanj i naselja Slatina.

Međutim, nedugo nakon toga ponovo su se počeli grupisati u blizini Vlade Tk, uprkos upozorenjima da će uslijediti nova intervencija policije.

Policija je uspjela deblokirati cestu ispred zgrade Vlade TK, ali je nekoliko stotina demonstranata ostalo u blizini zgrade skandirajući: "Ubice, ubice".

Ministri su u pratnji policije napustili zgradu, a premijer Vlade TK je napustio zgradu na bočni izlaz u pratnji policije.

I dok je policija prijetila silom, nekoliko stotina demonstranata sjelo je na asfalt na djelu sjeverne saobraćajnice.

Predstavnik radnika Polihema Salih Kopić je rekao kako je uhapšeno 12 radnika te firme i 10-ak građana koji su im se pridružili na protestima. Oni se trenutno nalaze u Policijskoj stanici Tuzla gdje čekaju na kriminalističku obradu. Kopić tvrdi kako policija nije imala razloga za ovakvu intervenciju, a odgovornim smatra šefa Specijalne jedinice MUP-a TK Dževada Koromana i ministra unutrašnjih poslova TK Zorana Teofilića. "Kada nas puste ne slobodu neka ne misle da su nas zastrašili. Mi ćemo se nastaviti boriti", rekao je Kopić za Klix.ba.

Policija je uspjela nerede staviti pod kontrolu, a glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Izudin Šarić je istakao da je uhapšeno 27 osoba.

U neredima je povrijeđeno i nekoliko policajaca.

Prema posljednjim informacijama u Hitnu službu Doma zdravlja Tuzla do sada je primjeno 23 povrijeđenih osoba.

Glasnogovornik Doma zdravlja Tuzla Adis Nišić je naglasio da povrijeđene osobe uglavnom imaju lakše do srednje lakše povrede koje su nanijete čvrstim predmetom, najvjerovatnije kamenicama.

"Također smo primili i dva policajca kojima su utvrđene kontuzije, odnosno blagi prijelomi. Oni su upućeni u Univerzitetski klinički centar Tuzla", naveo je Nišić.

Današnji protesti u Tuzli su stavljeni pod kontrolu i uspostavljen je saobraćaj. Oko 18:30 sati ispred Vlade Tuzlanskog kantona (TK) nalazilo se blizu 30 građana.