BiH
539

Završeni protesti u Sarajevu, povrijeđena četiri policajca i uhapšeno više građana

Piše: N. J.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Više stotina građana Sarajeva okupilo se danas od 13 sati pred zgradom Vlade Kantona Sarajevo kako bi podržali demonstrante iz Tuzle. U jednom trenutku situacija je postala dramatična, kada su povrijeđena četvorica policajaca, te su intervenisali specijalci i potisnuli demonstrante prema Domu sindikata. Demonstranti su se počeli razilaziti od 17 sati, a saobraćajnica je odblokirana.

Protesti su počeli uz parole "Lopovi napolje" i "Vi ste banda", a u više navrata su prema zgradi Vlade KS letjeli jaja i kamenice, pri čemu su porazbijana stakla. Na fasadi zgrade ispisivane su i parole poput "Lopovi".

Građani Sarajeva su novinarima izjavljivali kako su kolektivno nezadovoljni i nesretni u ovoj državi te da se već jednom treba stati u kraj kriminalu, korupciji i ugnjetavanju građana. Također, iskazali su i podršku građanima Tuzle koji su zbog teškog socijalnog stanja u državi započeli proteste u svome gradu, a u čemu su im se danas u svojim gradovima pridružili i građani Sarajeva, Zenice, Bihaća, Kaknja.

Izneseno nekoliko zahtjeva

Sat nakon okupljanja pred zgradom Vlade KS građani Sarajeva iznijeli su i nekoliko zahtjeva: hitno puštanje uhapšenih tuzlanskih demonstranata iz zatvora, transparentno trošenje budžetskih sredstava, ukidanje službenih automobila i dolazak na posao vlastitim vozilima, javnim prijevozom ili biciklima, ukidanje plaćanja članstva u mnogim komisijama.

Najviše se nekako mogao čuti zahtjev da na slobodu bude pušten Aldin Širanović, aktivista i demonstrant iz Tuzle, a jedna od parola na današnjim protestima je glasila: "Sarajevo uz Tuzlu. Svi smo mi Aldin Širanović".

Nešto iza 15 sati situacija je postala dramatična kada su građani nasrnuli na jednog policajca, dok ih je jedan od demonstranata poprsako suzavcem, pri čemu su povrijeđena četiri policajca kojima je pomoć pružena u bolnici Koševo. Nakon tog incidenta policija je privela više građana Sarajeva, iako to iz MUP-a KS nije zvanično potvrđeno, a specijalci su demonstrante potisnuli prema Domu sindikata, te blokirali prilaz zgradi Vlade KS.

Od tada su demonstranti ostali pred Domom sindikata i tako blokirali saobraćajnicu u ulici Obala Kulina bana. To je potrajalo do 17 sati kada su se počeli polako razilaziti, ali je nakon toga jedna grupa demonstranata zapalila kontejnere u koje su potom nabacali i automobilske gume pred Domom sindikata.

Iza 18.30 sati građani su se razišli, a na mjesto događaja stigli su vatrogasci koji su ugasili vatru zapaljenu u kontejnerima.

Saobraćaj je normalizovan.

U prostorijama MUP-a KS danas je održan radni sastanak ministra unutrašnih poslova Nerimina Pećanca i policijskog komesara Vahida Ćosića na kome je razmatrana situacija u vezi sa protesnim okupljanjem ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo. Nakon njihove analize iz MUP-a su izdali saopćenje za javnost u kome navode da su protesti počeli u 13 sati okupljanjem blizu 70 građana pred Vladom KS koji su mirno protestvovali, dajući podršku demonstrantima u Tuzli.

"Policija reagovala profesionalno"

"Tokom protesta neodgovorna grupa mlađih osoba jajima i kamenjem je gađala zgradu Vlade, pri tom razbivši nekoliko stakala na prozorima i oštetivši parkirana vozila. Osiguravajući navedeni skup policija je postupala strpljivo, ne dajući se isprovocirati i korektno se odnosila prema demonstrantima. Nažalost bez ikakvog povoda i razloga, nekoliko pojedinaca (mlađih osoba), koji su se naknadno priključili protestima, fizički su napali tri policijska službenika, nanijevši im povrede. Na ovaj napad policija nije odgovorila upotrebom sile, već je 'kordonom', na miran način potisnula demonstrante dalje od zgrade Vlade Kantona", saopćeno je iz MUP-a KS u popodnevnim satima četvrtka.

Proteste ste mogli pratiti uživo na portalu Klix.ba.