{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Protesti u Tuzli: Policija rastjerala demonstrante

6.2.2014. u 12:06
6.2.2014. u 20:20
1.893
680
Protesti u Tuzli: Policija rastjerala demonstrante
1.893
Nekoliko hiljada građana Tuzle se okupilo danas ispred zgrade Vlade Tuzlanskog Kantona kako bi izrazili nezadovoljstvo stanjem u društvu. Mirni protesti uskoro se prerasli u sukobe demonstranata i policije. Uništen je prvi sprat zgrade Vlade TK. U večernjim satima policija je demonstrante rastjerala suzavcem i pendrecima.
- Policijske snage uspjele su razbiti demonstracije ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona. Za sutra su najavljeni protesti u brojnim gradovima BiH.

- Aldin Širanović saslušan je u prostorijama Tužilaštva TK i pušten na slobodu.

- Ovo više nisu protesti, to su masovne pljačke. Policija je definitivno odlučila da ovakvim neredima stane ukraj - kazao je za Agenciju Fena glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Izudin Šarić.

Pojasnio je da, nakon što su neki od demonstranata počeli masovno pljačkati trgovinske radnje i objekte, službenici Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona poduzeli su sve zakonom predviđene mjere u cilju uspostavljanja normalizacije stanja te sprječavanja izvršenja krivičnih djela.

Dodao je da će protiv počinitelja ovakvih krivičnih djela biti poduzete zakonom predviđene mjere i radnje.

Dopisnica Agencije Fena iz Tuzle potvrdila je da je opljačkana robna kuća "Omega". Policijska akcija je u toku, a veliki broj demonstranata je u bijegu po čitavom kvartu Slatine. Do sada je u ovim protestima povrijeđeno 26 policajaca i šest demonstranata.

- Situacija u Tuzli potpuno je izmakla kontroli. Iz MUP-a TK je saošteno da su na području naselja Slatina u Tuzli demonstranti započeli masovnu pljačku radnji i objekata, objavio je RTV Slon.

- Demonstranti su se razbježali. Ispred zgrade Vlade TK ostala je samo policija.

- Cijela ulica oko zgrade Vlade TK je u dimu nakon što je policija bacila velike količine suzavac. Demonstranti bježe, a, kako tvrde građani, policija tuče demonstrante koji ne žele da se raziđu.

- Specijalna policija Ministarstva unutrašnji poslova Tuzlanskog kantona, nakon što je dobila dodatno pojačanje, suzavcima rastjeruje demonstrante. Situacija je eskalirala.

- U prijemnu ambulanti Klinike za hirurgiji Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla primljeno je deset policajaca od kojih je jedan, B. DŽ. zadržan na bolničkom liječenju, potvrdila je Feni glasnogovornica Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla Ersija Aščerić-Mujedinović. Ona je naglasila da se u Kliniku za očne bolesti javilo šest policajaca i jedan civil.

- Blizu 2.000 građana je i dalje na ulicama Tuzle. Policija je prije nekoliko trenutaka ponovo bacila suzavac te je situacija jako zategnuta. Demonstranti pale kontejnere i bacaju petarde.

- Pregovori s demonstrantima su završeni. Policija je navodno obećala puštanje uhapšenih na slobodu. Na ulicama gori kontejner, a građani udaranjem u šerpe stvaraju buku.

- U toku su pregovori policije i predstavnika demonstranata u press sali Vlade TK.

- Izudin Šarić, portparol MUP-a TK, za naš je portal rekao kako je jedan policajac životno ugrožen i nalazi se na UKC Tuzla.

- Na ulicama Tuzle trenutno vlada primirje.

- Velika grupa građana vratila se pred zgradu Vlade TK. Saobraćaj je još uvijek blokiran.

- Građani koji se nalaze u robnoj kući Omega ne mogu napustiti zgradu.

- Dosad se javilo i oko pet civila s lakšim povredama - potvrdio je Agenciji Fena Šef Ureda za odnose s javnošću Doma zdravlja Tuzla Adis Nišić.

- Prema posljednjim informacijama, u Hitnu službu Doma zdravlja Tuzla dosad je primljeno oko 20-ak pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, što sa lakšim povredama, što sa povredama zbog upotrebe suzavca, javlja Fena

- Napeta situacija na potezu KSC Mejdan - Tržni centar Omega. Na tim lokalitetima se događaju sporadični obračuni policije i demonstranata.

- Policija kod Mejdana hapsi demonstrante. Pojačanje je stiglo iz Zenice i Sarajeva. Na ostalim lokacijama demonstracija situacija je mirnija.

- Pomoć u Domu zdravlja zatražilo je 50 osoba. Nakon bacanja većeg broja suzavaca situacija se primirala. Tenzij su prisutne ispred KSC Mejdan, 100 metara od Vlade TK...

-

- Redakciji portala Klix.ba obratili su se studenti Rudarsko-građevinsko-geološkog fakulteta u Tuzli koji kažu da policija baca suzavce ispred zgrade fakulteta zbog čega ne mogu izaći iz zgrade.

-

- Demonstranti su iz pravca Mejdana ponovo pokušali probiti policijski kordon. Prema nezvaničnim informacijama, policija je upotrijebila više suzavaca.

- Policija je uspostavila kordone u četiri ulice oko zgrade Vlade Tuzlanskog kantona i napravila širi krug, a iza svakog kordona nalazi se grupa demonstranata.

Iako nema sukoba, atmosfera u Tuzli je vrlo napeta, javlja Anadolija.

- Trenutno je u Tuzli stanje mirno i sukobi između policije i demonstranata su prestali, javlja Anadolija.

- Specijalna policija je krenula na demonstrante, koji su razbijeni na četiri strane.

- Policajci bacali suzavac! Policija uopšte ne reaguje. U Tuzli vlada "ratno" stanje!

- Kamenovanje još uvijek traje. Uništen je prvi sprat zgrade Vlade TK.

- Demonstranti su tražili puštanje Širanovića na slobodu. Nakon isteka roka od deset minuta, građani su kamenjem zasuli zgradu Vlade TK!

- U jednoj od sporednih ulica, 70-ak metara od zgrade Vlade TK, zapaljene su gume.

- Demonstranti zapalili zastavu Tuzlanskog kantona. Na ulicima je blizu četiri hiljade građana!

- Prema nezvaničnim informacijama, premijer, ministri i uposlenici su napustili zgradu Vlade TK.

- Demonstranti skinuli zastavu Tuzlanskog kantona sa zgrade!

- Blizu 3.000 građana je sada na platou ispred zgrade Vlade TK.

- Demonstranti su prestali s kamenovanjem zgrade Vlade TK. Zahtjevaju puštanje Aldina Širanovića na slobodu. Protestima su se pridružili i penzioneri.

- Specijalci su izašli ispred zgrade Vlade TK. Demonstranti skandiraju "vlada napolje".

- Uposlenici Dite i drugih kompanija stavljaju cvijeće i pale svijeće na ulazu u zgradu Vlade TK.

- Građani su krenuli prema zgradi Vlade TK!

- Demonstranti još uvijek kamenjem gađaju zgradu Vlade TK. Na prostoru u blizini zgrade Vlade sada se nalazi blizu dvije hiljade građana.

- Vlada Tuzlanskog kantona poziva predstavnike firmi "Dita“, "Konjuh“, "Resod guming“, "Polihem“ i "Poliolchem“ da danas u 13 sati dođu u prostorije Vlade Tuzlanskog kantona, kako bi sa predstavnicima Vlade razgovarali o mogućnostima rješavanja problema s kojim se oni kao radnici, ali i firme suočavaju, javlja Fena.

- Bacanje kamenja je trenutno sporadično.

- Kako javlja naš reporter, radnici su se udaljili s tog područja i sada se na protestima nalazi uglavnom omladina.

- Demonstranti su blokirali raskrsnicu ispred zgrade Vlade TK. Kako javlja naš reporter, sada se na ulicama Tuzle nalazi blizu 1.500 građana.

- Kako javlja naš reporter, na ulicama Tuzle se sada nalazi blizu hiljadu građana.

- Specijalna jedinica MUP-a TK stigla je ispred zgrade Vlade TK. Čeka se njihova reakcija.

- Kako javlja naš reporter, demonstranti su počeli bacati jaja, kamenje i baklje na zgradu Vlade TK. Na zgradi je razbijeno nekoliko prozora.

- Prema informacijama iz Tuzle, u prvim redovima se nalaze radnici Dite i drugih preduzeća, a njima se pridružuju ostali građani i učenici Elektro-tehničke škole koja se nalazi u blizini zgrade Vlade TK.

Plato ispred zgrade Vlade TK zauzeli su službenici MUP-a TK koji su demonstrantima onemogućili prilazak zgradi. Nezadovoljni građani i radnici nalaze se na prostor u blizini škole. Saobraćaj nije blokiran, ali se odvija samo jednom trakom.

Okupljeni skandiraju ime Aldina Širanovića, koji je jučer uhapšen i još uvijek nije pušten iz pritvora.

Iako su iz MUP-a TK najavili kažnjavanje demonstranata prekršajnim prijava, policajci još uvijek mirno stoje i ne reaguju na okupljanje građana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: