{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pogledajte ko je glasao za, a ko protiv Rezolucije o Sutorini

Piše: E. F./Klix.ba
13.5.2015. u 21:44
487
355
Pogledajte ko je glasao za, a ko protiv Rezolucije o Sutorini
487
Zastupnici Parlamentarne skupštine BiH vodili su danas iscrpnu raspravu o Prijedlogu rezolucije o Sutorini čiji je predlagač Denis Bećirović, ali ona danas nije usvojena.
Za predloženu rezoluciju je glasalo sedam poslanika, 17 ih je bilo protiv te dva suzdržana. Od ukupno 42 poslanika, čak 15 njih uopće nije prisustvovalo sjednici pa tako nisu ni glasali.

Inače, Bećirović je predložio rezoluciju kojom se, između ostalog, predlaže da Predstavnički dom PSBiH ocijeni "neprihvatljivim, neutemeljenim i štetnim Prijedlog ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koji je utvrdilo Vijeće ministara BiH početkom novembra 2014. godine, a prema kojem bi Sutorina trebala voljom državnih organa BiH trajno ostati u sastavu Crne Gore“.

Sutorina pripada BiHPredsjedavajući Kluba poslanika SDP-a BiH Mirsad Mešić je ocijenio da su poslanici danas u historijskoj prilici da validnost ovog parlamenta zaštite time što će "BiH, prihvatanjem ove rezolucije, dovesti u priliku kako civilizirani narodi rješavaju svoje sporove, i dovesti BiH pred međunarodni sud pravde koji bi bio u prilici da donese odluku o tome kome pripada Sutorina.“

Istaknuo je da je potpuno siguran i ubijeđen da historijski i ustavnopravno Sutorina pripada BiH.

"Ne izazivamo nikakve nesporazume. Tražimo da se civilizirano, međunarodnim pravno utvrđenim metodama vrati teritorija BiH", poručio je Mešić.

Poslanik Zaim Backović (BPS) je kazao da je jedina dilema ovdje "zašto mi nećemo, kao građani ove zemlje, da zaštitimo vlastitu zemlju“, dok je poslanica Hanka Vajzović (DF) istaknula "da za odlučivanje o tako važnoj stvari popravnog nema“.

Poslanik Damir Arnaut (SBBBiH) je ustvrdio da je vladajuća koalicija odgovorna za pogoršane odnose sa Crnom Gorom, "za urušen ugled i renome BiH“.

"Vladajuća koalicija je ta koja je sazvala javnu raspravu koja, u najmanju ruku da kažem, nije bila primjerena za ovu zgradu", ustvrdio je Arnaut.

Poslanik Momčilo Novaković (NDP) je rekao da će glasati za rezoluciju jer misli "da ima šanse da se u nekom postupku to pitanje riješi pozitivno po BiH“.

Protiv SDA, SBB, SDS...Međutim, kada je došao trenutak odluke, Rezolucija nije usvojena.

Protiv Rezolucije su glasali prisutni poslanici iz redova SDA i to Šefik Džaferović, Asim Sarajlić, Sefer Demmirović, Amir Fazlić, Nermina Kapetanović, Salko Sokolović.

Protiv Sutorine su bili i poslanici Koalicije Hrvatskog narodnog sabora i to Borjana Krišto Predrag Kožul, Monika Tomić i Nikola Lovrinović te Đorđo Krčmar, Borislav Bojić, Aleksandra Pandurević iz redova SDS-a. Rezoluciju su odbacili i Mirsad Đonlagić, Damir Arnaut, Fehim Škaljić i Mirsad Isaković iz redova SBB-a.

Svoj glas za Sutorinu dali su poslanici DF-a Maja Gasal Vraćalica, Hanka Vajzović Denis Bećirović, Mirsad Mešić iz SDP-a, ali i Zaim Backović iz BPS-a, Jasmin Emrić iz redova A-SDA te Momčilo Novaković iz PDP-a.

Današnjoj sjednici nisu prisustvovali zastupnici iz redova SNSD-a pa tako oni nisu dali svoj glas. Sjednici nisu prisustvovali ni Mladen Bosić iz SDS-a kao ni Dijana Zelenika (HDZ) ili pak Saša Magazinović (SDP).

Suzdržani su bili Željko Komšić i Damir Bećirović, poslanici stranke Demokratska fronta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: