BiH
57

Uz ovacije i dobacivanja okončana rasprava o Sutorini, na potezu Zastupnički dom PSBiH

Piše: I. P.
U Sarajevu je oko 13 sati završena Javna rasprava o Rezoluciji o Sutorini, koju je pratila razmjena mišljenja o argumentima u korist BiH, ali i mišljenja koja se protive Inicijativi za povrat teritorije.

U javnoj raspravi učestvovali su članovi Parlamentarne skupštine BiH, predstavnici Vijeća ministara BiH, Komisije za granice BiH, Ustavnog suda BiH, pravni eksperti te predstavnici udruženja građana, kao i obični građani.

Zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu PSBiH Denis Bećirović podnio je Prijedlog rezolucije o Sutorini, kojom se traži da Parlament ocijeni neprihvatljivim Prijedlog ugovora o granici između BiH i Crne Gore, koji je utvrdilo Vijeće ministara.

Prema tom prijedlogu ugovora, Sutorina bi trebala trajno ostati u sastavu Crne Gore.

Na Javnoj raspravi kojom je predsjedavao Željko Komšić svoje stavove isticali su uglavnom zagovornici usvajanja Rezolucije i pokretanja pravnog procesa koji bi eventualno doveo do vraćanja Sutorine Bosni i Hercegovini.

Argumente u korist povratka Sutorine iznijeli su akademici i pravnici među kojima su bili Suad Kurtćehajić, Haris Bašić, Omer Ibrahimagić, Muriz Spahić i drugi.

Argumenti za povrat Sutorine obuhvatali su dokumente i akte koji sežu sve do Berlinskog kongresa, dok je nekolicina učesnika koji su izlagali oprečne stavove svoju argumentaciju navodila spominjanjem Ustava iz 1974. godine koji, prema njihovim riječima, poništava sve prethodne akte, te prema kojem je Sutorina u legalnom vlasništvu Crne Gore.

Raspravu koju je pratio veliki broj građana i medija pratile su ovacije i aplauzi, ali i dobacivanja te na kraju i psovanje među prisutnima koji su zastupali oprečne stavove.

Sada je na potezu Zastupnički dom PSBiH, koji na osnovu izloženih argumenata, mišljenja i stavova sa obje strane uskoro mora iznijeti konačan stav o Rezoluciji koji će moći poništiti ili potvrditi prijedlog Vijeća ministara prema kojem je Sutorina dio Crne Gore.