BiH
6

Predstavnički dom PS BiH odgodio usvajanje Rezolucije o Sutorini

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH danas je usvojen Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH. Zastupnici nisu usvojili Prijedlog rezolucije o Sutorini, kao ni Prijedlog zakona o zabrani izazivanja i širenja nacionalne, vjerske, rasne i drugih oblika mržnje, koji će biti naknadno usaglašen zbog ne postojanja entitetske većine iz RS.

Zastupnici su na današnjoj sjednici usvojili Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH i odluku o daljnjoj proceduri vezanoj za realizaciju Odluke Zastupničkog doma o provođenju javnog saslušanja povodom rasprave o Izvještaju o izvršenoj reviziji učinka o temi: Kontrola zračnog saobraćaja BiH.

Također, Zastupnički dom izabrao je i članove zajedničkih komisija za oba doma Parlamentarne skupštine BiH, te članove delegacija PS BiH u međunarodnim parlamentarnim skupštinama.

Zastupnici su se izjasnili i o dva prijedloga delegata Denisa Bećirovića i to prijedlogu rezolucije o Sutorini i prijedlogu o izradi zakona o zabrani izazivanja i širenja nacionalne, vjerske, rasne i drugih oblika mržnje u Bosni i Hercegovini.

Dom je usvojio odluku kojom se određuje novi rok od trideset dana kako bi Ustavnopravna komisija održala sjednicu na koju bi bili pozvani stručnjaci koji bi trebali dati mišljenja u vezi s pitanjem statusa Sutorine.

Predlagač rezolucije Denis Bećirović smatra da ne postoji potreba za održavanjem još jedne javne rasprave jer su prošloj prisustvovali i brojni stručnjaci iz BiH. Smatra da nije ispravno da se više cijene mišljenja međunarodnih stručnjaka od domaćih. On je dodao da zastupnicima očito treba još trideset dana da shvate zašto će biti protiv rezolucije.

"Treba da važe isti kriteriji za sve države. Naša poruka je da na civilizovan i miran način trebamo riješiti spor, dakle neka to bude međunarodni sud. Valjda trebamo slušati naše eksperte, a ne međunarodne", kazao je Bećirović.

Zastupnik Zaim Backović kazao je da se uprkos javnoj raspravi i mišljenju Ustavnopravne komisije i dalje ne zna da li su posmatrani pravni konteksti i posljedice slučaja Sutorina.

"Nigdje niko nije spomenuo ustavni kontekst i da je BiH nastala po nečemu što se zove Ugovor o miru. Niko ne spominje i ne kaže ko su ugovorne strane u tom miru, kako je taj mir nastao i između kojih strana. Ja sam za to da se sve što pripada BiH vrati BiH, ali nisam za neizvjesnu bitku", kazao je Backović.

Zbog nepostojanja entitetske većine iz Republike Srpske Prijedlog zakona o zabrani izazivanja i širenja nacionalne, vjerske, rasne i drugih oblika mržnje u Bosni i Hercegovini bit će usaglašen naknadno.