vijesti
22

Počinje obnova Napretkovog doma u Derventi

SRNA
Napretkov dom u Derventi (Foto: SRNA)
Napretkov dom u Derventi (Foto: SRNA)
Ministar za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš izjavio je danas da će ovo ministarstvo podržati obnovu "Napretkovog" hrvatskog doma u Derventi.

"Komisija za izbor korisnika Ministarstva prepoznala je značaj ovog objekta i biće izdvojena sredstva za njegovu obnovu", rekao je Čordaš nakon današnjeg obilaska hrvatskog doma u Derventi.

On je naveo da su projekti obnove društvenih domova, koje je Ministarstvo finansiralo ranijih godina, dali veliki podsticaj povratku.

I predsjednik Kluba Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske Josip Jerković danas je sa predsjednikom podružnice Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" u Derventi Ilijom Zirdumom obišao bivši "Napretkov" hrvatski dom u Derventi.

Jerković, koji je i kandidat za predsjednika – potpredsjednika Republike Srpske, rekao je da je dom nekada je pripadao "Napretku", a iako nije još uvijek vraćen, dok se ne donese zakon o vraćanju imovine na nivou BiH, Društvo je dobilo pravo raspolaganja.

"Dom nije bio u funkciji i dogovoreno je da se, umjesto u zakupninu, sredstva ulažu u obnovu. Pravo raspolaganja nam je ustupila opština Derventa", dodao je Jerković.

Osim Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, pomoć u obnovi najavili su još neki donatori.