Investicije
9

U Potočarima svečano otvorene dvije nove stambene zgrade

FENA
Foto: Fena
(Foto: FENA)
U Potočarima su danas zvanično otvorene dvije novoizgrađene stambene zgrade koje je izgradila Američka humanitarna i razvojna agencija Catholic Relief Services (CRS) u okviru programa "Održiva Srebrenica-socijalno stanovanje i ekonomska reintegracija".

Otvaranju kompleksa od 25 stanova prisustovali su predstavnici CRS-a, holandski ambasador Juriaan Kraak, te predstavnici entitetskih ministarstava za izbjegle i raseljene osobe.

Predstavnik CRS-a za BiH Marc D’Silva rekao je da je otvaranje zgrada i useljavanje stanara za njega velika stvar, ističući da je ovaj projekt realiziran u saradnji s međunarodnim organizacijama i institucijama u BiH.

"Za zaposlenike CRS-a je ovo veoma važan projekt. Naime tri naša zaposlenika prije 13 mjeseci na putu iz Sarajeva za Srebrenicu su doživjeli saobraćajnu nesreću. Senad Kapetanović i Dženana Mekić su danas s nama ovdje, a Gordana Radić nije mogla danas doći. Govorim ovo da znate koliko su zaposlenici CRS-a posvećeni svome poslu", naglasio je D'Silva.

Juriaan Kraak, ambasador Kraljevine Holandije u BiH, kazao je da dolazak u Srebrenicu nikad nije lagan, da se i nakon 20 godina nad Srebrenicom nadvija sjena prošlosti, ali da ceremonija kao što je današnja pokazuje "da i u kišnim danima može da nas ogrije tračak sunca".

"U Srebrenici se može ostvariti san da se vratite, da živite tu i dobijete posao. Jako mi je drago da su ovdje predstavnici vlasti, kao i predstavnici nevladinih organizacija, jer bez njihovog učešća ovaj projekt ne bi bio moguć. Posebno sam zahvalan lokalnim kompanijama koje su radile s CRS-om. Meni kao administrativcu je drago spomenuti da je cijeli projekt završen u roku. Ponosni smo na našu saradnju s CRS-om zbog njihove posvećenosti u pomaganju onima kojima je pomoć potrebna", potcrtao je ambasador Kraak.

Dodaje da je ovo sada u potpunosti kompletiran projekt, s 57 stambenih jedinica koje su dodijeljene po principu socijalnog stanovanja.

"Nadamo se da će ovo dugoročno imati koristi za mnoge građane Srebrenice. Putem ovog projekta su se vezali različiti nosioci procesa, osim krova nad glavom ljudima su se osigurali i poslovi kao ekonomska sigurnost. Osigurana je i obuka povratnicima za bavljenje poljoprivredom. Ovaj projekt se ne završava na ovaj način, jer idemo dalje. Nadam se da će i druga faza projekta biti uspješna", istakao je holandski ambasador.

Davor Čordaš, ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, kazao je da kad imate ljude koji žele da urade zamišljene projekte onda nema nikakvih prepreka, te da je još mnogo onih koji čekaju da im kuće budu obnovljene.

"Još 54 hiljade porodica koji su podnijeli svoj zahtjev za povratak čeka obnovu svojih kuća. U Bosni i Hercegovini ima još dosta potrebe za sličnim projektima. Ima mnogo i onih koji nisu imali imovine prije rata, a danas su porodični ljudi, i oni moraju negdje živjeti. Mi moramo nastaviti ovakve projekte i u naredne četiri godine", podvukao je Čordaš.

Sulejman Alijagić, predstavnik Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH, naveo je da je bio na polaganju temeljca za danas otvorene zgrade u Potočarima te da sada "kad ulazite u Srebrenicu ovo je jedna nova slika“.

Naglasio je također da ljudi koji žive u Srebrenici zaslužuju konstantnu pažnju.

Ćamil Duraković, načelnik Općine Srebrenica, ocijenio je da je ovo dobar projekt kojim se održava i razvija Srebrenica.

"Mi smo dobili jedan novi projekt, i u to ime zahvaljujem Kraljevini Holandiji, ministarstvima i svima koji su doprinijeli. Moramo nastaviti dalje s ovakvim projektima. Iz ovih stanova dobijat ćete poslove. Deset osoba je već zaposleno. Ovakvih projekata treba Srebrenici", poručio je Duraković.

Sabahudin Gabeljić, otac dvoje djece, kazao je u izjavi da je sretan zbog toga što su stanari novoizgrađene zgrade u Potočarima.

  • Djeca se još navikavaju na stan, sretni su, i ja sam sretan. Ovo je baš pozitivno i za moju porodicu, ostale stanare, ali i cijelu Srebrenicu - dodao je Gabeljić.