{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potočari dobili dvije nove stambene zgrade

2.10.2014. u 12:15
9
9
Potočari dobili dvije nove stambene zgrade
9
Potočari dobili dvije nove stambene zgrade
Foto: eSrebrenica.ba
Dvije novoizgrađene stambene zgrade u Potočarima kod Srebrenice zvanično će biti otvorene u petak, 3. oktobra u 11 sati.
Ovaj kompleks od 25 stanova izgradila je američka humanitarna i razvojna agencija Catholic Relief Services (CRS) u okviru svog programa "Održiva Srebrenica – socijalno stanovanje i ekonomska reintegracija".

Na otvorenju će govoriti predstavnici donatora, sufinansijera i implementatora projekta: ambasador Kraljevine Holandije u BiH Juriaan Kraak, ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš, pomoćnik federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica za rekonstrukciju stambenih objekata Sulejman Alijagić, načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković i predstavnik CRS-a za BiH Marc D'Silva.

Stanovi u ovim stambenim zgradama koja je u vlasništvu Opštine Srebrenica su po načelima neprofitno-socijalnog stanovanja dati u zakup porodicama koje su se vratile u Srebrenicu (od kojih je 84% porodica sa djecom predškolskog i školskog uzrasta), no zbog nedostatka infrastrukture, neriješenih imovinskih odnosa ili drugih razloga ne mogu u skorije vrijeme obnoviti svoje prijeratne stambene jedinice. CRS ovaj model primjenjuje već šest godina širom BiH za objekte izgrađene ili rekonstruisane u svrhu neprofitno-socijalnog stanovanja. Jedan od takvih primjera su i dvije zgrade sa 33 stanova izgrađene 2009. godine u Potočarima, također sredstvima istih donatora. Činjenica da veliki broj djece iz sve četiri zgrade u Potočarima ide svakodnevno u osnovnu školu pokazuje da model socijalnog stanovanja može osigurati i povratak mladih ljudi koji su ključni za revitalizaciju povratničkih zajednica.

U okviru projekta je osigurana i podrška za ekonomsku i socijalnu stabilnost za 83 povratničke porodice, uključujući i stanare novih zgrada u Potočarima. Opština Srebrenica je kroz projekat razvila formalnu strategiju za razvoj i smjernice za upravljanje postojećim i budućim objektima socijalnog stanovanja, što će pomoći Opštini da u budućnosti na adekvatan način rješava stambene probleme svojih građana, saopćeno je iz Catholic Relief Servicesa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: