{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potočari dobili dvije nove stambene zgrade

2.10.2014. u 12:15
9
9
Potočari dobili dvije nove stambene zgrade
9
Potočari dobili dvije nove stambene zgrade
Foto: eSrebrenica.ba
Dvije novoizgrađene stambene zgrade u Potočarima kod Srebrenice zvanično će biti otvorene u petak, 3. oktobra u 11 sati.
Ovaj kompleks od 25 stanova izgradila je američka humanitarna i razvojna agencija Catholic Relief Services (CRS) u okviru svog programa "Održiva Srebrenica – socijalno stanovanje i ekonomska reintegracija".

Na otvorenju će govoriti predstavnici donatora, sufinansijera i implementatora projekta: ambasador Kraljevine Holandije u BiH Juriaan Kraak, ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš, pomoćnik federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica za rekonstrukciju stambenih objekata Sulejman Alijagić, načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković i predstavnik CRS-a za BiH Marc D'Silva.

Stanovi u ovim stambenim zgradama koja je u vlasništvu Opštine Srebrenica su po načelima neprofitno-socijalnog stanovanja dati u zakup porodicama koje su se vratile u Srebrenicu (od kojih je 84% porodica sa djecom predškolskog i školskog uzrasta), no zbog nedostatka infrastrukture, neriješenih imovinskih odnosa ili drugih razloga ne mogu u skorije vrijeme obnoviti svoje prijeratne stambene jedinice. CRS ovaj model primjenjuje već šest godina širom BiH za objekte izgrađene ili rekonstruisane u svrhu neprofitno-socijalnog stanovanja. Jedan od takvih primjera su i dvije zgrade sa 33 stanova izgrađene 2009. godine u Potočarima, također sredstvima istih donatora. Činjenica da veliki broj djece iz sve četiri zgrade u Potočarima ide svakodnevno u osnovnu školu pokazuje da model socijalnog stanovanja može osigurati i povratak mladih ljudi koji su ključni za revitalizaciju povratničkih zajednica.

U okviru projekta je osigurana i podrška za ekonomsku i socijalnu stabilnost za 83 povratničke porodice, uključujući i stanare novih zgrada u Potočarima. Opština Srebrenica je kroz projekat razvila formalnu strategiju za razvoj i smjernice za upravljanje postojećim i budućim objektima socijalnog stanovanja, što će pomoći Opštini da u budućnosti na adekvatan način rješava stambene probleme svojih građana, saopćeno je iz Catholic Relief Servicesa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: