BiH
14

Napredak želi natrag zgradu bivše Očne klinike u Sarajevu

Klix.ba
Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak (HKD Napredak) Franjo Topić sastao se danas s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom.

Tema sastanka je bila vraćanje Napretkovog konvikta "Kralj Tomislav“ u Sarajevu (bivša Očne klinika) za čije je iznajmljivanje pod zakup Klinički centar u Sarajevu (KCUS) objavio javni oglas početkom augusta ove godine.

Topić je tokom sastanka izrazio zabrinutost zbog toga što menadžment KCUS-a odugovlači i komplicira vraćanje Konvikta Napretku što je, kako se navodi u saopćenju HKD Napredak, opće društveno dobro kao studentski dom.

Pogledan je zapisnik i sadašnjeg Upravnog odbora KCUS-a na kojem stoji da je 24.2.2011. donesena odluka o davanju Konvikta Napretku za 1 KM godišnje.

"Pogrešno je negirati odluku i stoga što su bile formirane i komisije KCUS i Napretka za primopredaju konvikta i novosagrađenih zgrada. Dakle, ne bi se mogle formirati komisije da nije bila donesena odluka koju potvrđuje i sadašnji Upravni odbor. Nažalost, zbog nedostatka razumijevanja menadžmenta KCUS-a Napredak je već ostao bez određenih važnih donatora za obnovu zgrade. Također, predsjednik Topić naglasio je važnost podrške OHR-a i visokog predstavnika u cilju donošenja Zakona o restituciji, jer je pitanje imovine zapravo pitanje osnovnih ljudskih prava", rečeno je na današnjem sastanku.

Topić je zamolio visokog predstavnika da odmah poslije izbora pristupi donošenju zakona o oduzetoj imovini što je Inzko i prihvatio. Na kraju susreta zaključeno je da je "poražavajuća činjenica kako je BiH jedina postsocijalistička država u Evropi koja do 2014. godine uopće nije zakonski uredila pitanje denacionalizacije".

OHR će narednih nekoliko dana uputiti dopise s podrškom Napretku oko Konvikta: generalnom direktoru KCUS-a, predsjedniku Upravnog odbora KCUS i Federalnom ministru zdravstva.