BiH
5

Mostar: SDP-ovi ministri nisu prisustvovali sjednici Vlade HNK

FENA
Ministri iz reda SDP-a u Vladi HNK nisu prisustvovali današnjoj sjednici te vlade jer, kako kažu, nisu htjeli učestvovati u donošenju odluke o davanju saglasnosti na Statut Agencije za privatizaciju HNK i odluke o plaćanju HDZ-u BiH i SDA-u preko 600 hiljada maraka za saniranje šteta nastalih na objektima tih političkih stranaka koji su stradali tokom protesta u februaru 2014. godine.
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba

"Vlada je usvojila Statut Agencije za privatizaciju koji smo mi do sada uspjeli četiri ili pet puta skidati s dnevnog reda Vlade, a kojima se faktički otvara mogućnost i trasira put da se ponište oni zaključci i Skupštine i Vlade HNK o objavljivanju privatizacijskih ugovora", kazao je na izvanrednoj konferenciji za novinare KO SDP-a BiH HNK kantonalni ministar privrede Amer Zagorčić.

Što se tiče odluke o obnovi objekata navedenih političkih stranaka, Zagorčić je istakao kako je to za SDP-ove ministre apsolutno neprihvatljivo.

Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
"500.000 KM košta da se riješe penzije radnicima Granita, Rudara, Konfekcije Konjic, a Vlada u ovom momentu, predvođena HDZ-om i SDA-om, želi da taj novac usmjeri u njihove stranačke kase. Zanimljivo je da nisu dostavili prijedlog da obnovimo zgradu Gradske uprave, a građani za određene papire i dokumente čekaju u redu na ulici. Narod je na izborima izglasao našu političku ostavku i mi ćemo to prihvatiti", kazao je Zagorčić.

On je pozvao SDA i HDZ i ostale političke partije da što je prije moguće formiraju Vladu u HNK-a jer, kako je naglasio, "očito je da se ovdje počinju dešavati stvari u kojima SDP sasvim sigurno niti želi niti hoće da učestvuje".

"Mi ni u kom slučaju, ni u budžetu za 2015. godinu nećemo podržati izdvajanje za zgrade HDZ-a i SDA ili bilo koje političke partije, pa makar to bilo i SDP jer to je novac građana ovog kantona. Mislimo da ima mnogo više prioriteta u ovom kantonu i mnogo više onih ljudi koji imaju veću potrebu za budžetskim izdvajanjima i da taj novac dobiju iz budžeta nego što su to političke partije", poručio je Zagorčić.

Govoreći o zakonitosti donesenih odluka, ministar finansija HNK Samir Hadžihusejnović kazao je kako su te odluke protuzakonite.

"Najpreče je ponašati se po zakonu i rješavati se onih obaveza koje su nam planirane u budžetu, a za koje još uvijek nemamo osigurana stredstva, a to su: socijale, stipendije đacima, plaćanje završetka izgradnje zgrade Općinskog suda i dr. Mislim da je to preče nego obnavljati privatne grade stranaka", kazao je Hadžihusejnović.

Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba

Naglasio je kako odluka o izdvajanju sredstava za obnovu zgrada političkih partija nema mišljenje, saglasnost Ministarstva finansija HNK te da će biti poništena.

"Željeli smo ne učestvovati u donošenju odluka koje su u najmanju ruku amoralne", poručio je Hadžihusejnović, dok je kantonalni ministar pravosuđa Radenko Mirić zaključio kako je "danas politika pobijedila pravo".