{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mostar: SDP-ovi ministri nisu prisustvovali sjednici Vlade HNK

F
4.11.2014. u 15:25
5
7
Mostar: SDP-ovi ministri nisu prisustvovali sjednici Vlade HNK
5
Ministri iz reda SDP-a u Vladi HNK nisu prisustvovali današnjoj sjednici te vlade jer, kako kažu, nisu htjeli učestvovati u donošenju odluke o davanju saglasnosti na Statut Agencije za privatizaciju HNK i odluke o plaćanju HDZ-u BiH i SDA-u preko 600 hiljada maraka za saniranje šteta nastalih na objektima tih političkih stranaka koji su stradali tokom protesta u februaru 2014. godine.
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba


"Vlada je usvojila Statut Agencije za privatizaciju koji smo mi do sada uspjeli četiri ili pet puta skidati s dnevnog reda Vlade, a kojima se faktički otvara mogućnost i trasira put da se ponište oni zaključci i Skupštine i Vlade HNK o objavljivanju privatizacijskih ugovora", kazao je na izvanrednoj konferenciji za novinare KO SDP-a BiH HNK kantonalni ministar privrede Amer Zagorčić.

Što se tiče odluke o obnovi objekata navedenih političkih stranaka, Zagorčić je istakao kako je to za SDP-ove ministre apsolutno neprihvatljivo.

Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
"500.000 KM košta da se riješe penzije radnicima Granita, Rudara, Konfekcije Konjic, a Vlada u ovom momentu, predvođena HDZ-om i SDA-om, želi da taj novac usmjeri u njihove stranačke kase. Zanimljivo je da nisu dostavili prijedlog da obnovimo zgradu Gradske uprave, a građani za određene papire i dokumente čekaju u redu na ulici. Narod je na izborima izglasao našu političku ostavku i mi ćemo to prihvatiti", kazao je Zagorčić.

On je pozvao SDA i HDZ i ostale političke partije da što je prije moguće formiraju Vladu u HNK-a jer, kako je naglasio, "očito je da se ovdje počinju dešavati stvari u kojima SDP sasvim sigurno niti želi niti hoće da učestvuje".

"Mi ni u kom slučaju, ni u budžetu za 2015. godinu nećemo podržati izdvajanje za zgrade HDZ-a i SDA ili bilo koje političke partije, pa makar to bilo i SDP jer to je novac građana ovog kantona. Mislimo da ima mnogo više prioriteta u ovom kantonu i mnogo više onih ljudi koji imaju veću potrebu za budžetskim izdvajanjima i da taj novac dobiju iz budžeta nego što su to političke partije", poručio je Zagorčić.

Govoreći o zakonitosti donesenih odluka, ministar finansija HNK Samir Hadžihusejnović kazao je kako su te odluke protuzakonite.

"Najpreče je ponašati se po zakonu i rješavati se onih obaveza koje su nam planirane u budžetu, a za koje još uvijek nemamo osigurana stredstva, a to su: socijale, stipendije đacima, plaćanje završetka izgradnje zgrade Općinskog suda i dr. Mislim da je to preče nego obnavljati privatne grade stranaka", kazao je Hadžihusejnović.

Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba


Naglasio je kako odluka o izdvajanju sredstava za obnovu zgrada političkih partija nema mišljenje, saglasnost Ministarstva finansija HNK te da će biti poništena.

"Željeli smo ne učestvovati u donošenju odluka koje su u najmanju ruku amoralne", poručio je Hadžihusejnović, dok je kantonalni ministar pravosuđa Radenko Mirić zaključio kako je "danas politika pobijedila pravo".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: