vijesti
0

Ostojić: Hrvatska želi BiH konkretno pomoći

Piše: Er. M.
Ranko Ostojić
Ranko Ostojić
U povodu terorističkih napada u Zvorniku hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić jučer je izjavio za Novu TV da Hrvatska želi pomoći BiH davanjem na raspolaganje graničnog sistema Hrvatske koji se pokazao učinkovitim.

"Hrvatska želi i konkretno pomoći. Vjerujemo i da naš sistem koji imamo na granici koji može biti vrlo učinkovit i nama se pokazao vrlo učinkovitim. To smo spremni dati na raspolaganje i BiH, jer smo uvjereni da jačanje sigurnosti kod naših susjeda je istovremeno i jačanje sigurnosti u Hrvatskoj", kazao je Ostojić.

On je istakao da Hrvatska kao zemlja antiterorističke koalicije uvijek može biti i cilj terorističkog napada, odnosno da niko ne može garantovati da se takvo šta neće dogoditi i u Hrvatskoj.

"Ali budite sigurni da naši građani mogu imati povjerenje da u ovom trenutku Ravnateljstvo policije, ali i svi drugi segmenti sigurnosnog sistema funkcioniraju upravo s ciljem da spriječe bilo kakav teroristički čin", rekao je Ostojić.

Na novinarsko pitanje trebaju li Hrvati strahovati da će dešavanja u BiH eskalirati, odgovorio je da ne može isključiti moguću eskalaciju, te da se teroristički napadi ne događaju samo u BiH, nego svuda u svijetu.

Hrvatski mediji prenijeli su da je teroristički napad u Zvorniku ponovno ukazao na jačanje ekstremnih islamista u BiH, te kako se uporišta ekstremnih islamista u BiH nalaze u blizini granice sa Hrvatskom.

Karta uporišta islamskih ekstremista u BiH (Foto: Dnevnik.hr)
Karta uporišta islamskih ekstremista u BiH (Foto: Dnevnik.hr)

"Zvornik je mjesto na samoj granici BIH sa Srbijom. Veoma blizu Zvornika nalazi se uporište vehabija u Dubnici. Gornja Maoča na sjevero-istoku u BIH i Bužim na sjevero-zapadu zemlje, mjesta su koja su Hrvatskoj najbliža. Hrvatska s BiH dijeli više od tisuću kilometara granice", piše Dnevnik.hr.