BiH
35

BBC nakon napada u Zvorniku podsjetio na ranije terorističke napade u BiH

Piše: Er. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Britanski BBC izvijestio je o jučerašnjem napadu na policijsku stanicu u Zvorniku prilikom čega je napadač ubio jednog, a ranio dvojicu policajca, nakon čega je ubijen.

"Glasnogovornica policije kazala je da je naoružani napadač otvorio vatru automatskom puškom uzvikujući 'Bog je velik'. Zvornik se nalazi u blizini granice sa Srbijom. Hiljade bosanskih muslimana u Zvorniku ubijeno je ili protjerano od srpskih snaga tokom rata 1992/1995“, stoji u tekstu BBC-a.

BBC prenosi i izjavu Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske u kojoj govori da je ovo najgori teroristički napad koji se mogao dogoditi u Republici Srpskoj, ali i izjavu imama Mustafe Muharemovića koji je osudio napad.

Dodaju da dvojica ranjenih policajaca nisu zadobili povrede opasne po život, te da se očekuje da će "Vlada RS održati vanrednu sjednicu u ponedjeljak navečer“.

BBC navodi da se zemlja u kojoj se desio napad službeno zove Bosna i Hercegovina, a da se sastoji od dvije poluautonomne regije, bošnjačko-hrvatske Federacije i Republike Srpske.

"Svaka regija ima svog predsjednika, vladu, parlament, policiju i druga tijela. Policijska stanica u bošnjačko-hrvatskoj Federaciji bila je na meti bombaša 2010. godine kada je ubijen jedan policajac, a ranjeno pet osoba“, stoji u tekstu.

BBC navodi i da je 2011. godine naoružani napadač napao američku ambasadu u Sarajevu ranivši jednog policajca.