{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nikolićev savjetnik za četnička obilježja na vojnoj paradi u Beogradu

F
3.10.2014. u 17:31
2
96
Nikolićev savjetnik za četnička obilježja na vojnoj paradi u Beogradu
2
Nikolićev savjetnik za četnička obilježja na vojnoj paradi u Beogradu
Oliver Antić
Savjetnik srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića Oliver Antić ocijenio je u petak u beogradskoj štampi da bi na skorašnjoj vojnoj paradi 16. oktobra u čast 70. godišnjice oslobođenja Beograda od njemačke okupacije u svečanom mimohodu trebalo biti mjesta i za četnička obilježja.
U povodu ranije izjave ministra odbrane Bratislava Gašića, da na paradi u centru Beograda, kojoj će prisustvovati i ruski predsjednik Vladimir Putin, neće biti mjesta za četnička obilježja, Antić je istaknuo da je "vojna parada prikladan način da se oda počast svim žrtvama antifašističke borbe, bez obzira na njihovu ideološku pripadnost".

Antić, koji je i profesor Pravnog fakulteta i pravni opunomoćenik grupe predlagača za rehabilitaciju Draže Mihailovića, ocijenio je u izjavi za list "Danas" da je "teorija relativiteta primjenjiva i na historiju" i da "trenutno, ideologija i politika ne ostavljaju mnogo prostora za istinu".

Prema njegovim riječima, na vojnoj paradi neće biti mjesta za četnička obilježja, jer proces rehabilitiranja Draže Mihailovića još nije okončan. Antić očekuje da bi taj proces trebao biti priveden kraju iduća dva mjeseca pa ocjenjuje da će "i njihova (četnička) obilježja biti zastupljena u nekim budućim paradama".

“Pravda zahtijeva da i četnička obilježja budu na paradi, jer su i oni sudjelovali u pobjedi nad fašizmom", tvrdi Antić pozivajući se na izvještaj nekadašnjeg šefa američke obavještajne službe da su "gerilci Draže Mihailovića onemogućili opskrbu Rommelovih trupa, koji zbog toga nije osvojio Aleksandriju, što je imalo ogroman utjecaj na daljnji tok Drugog svjetskog rata".

Savjetnik srbijanskog predsjednika svoje tumačenje historije ipak završava ocjenom kako "parada nije vrijeme da se te zamjerke iznose, jer ona prije svega predstavlja spomen svim žrtvama" te dodaje kako "nema ničeg kontradiktornog u tome da svi budu zastupljeni" te da "vojna parada treba predstavljati velik događaj svih saveznika".

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić izjavio je ranije ove sedmice, u povodu nagađanja ko će sve sudjelovati u mimohodu da će parada biti "određena simbolima koji su karakteristični za borbu protiv fašizma, dakle komunističkim i socijalističkim", bez obzira na službeno započeti proces rehabilitacije četničkog pokreta i izjednačavanja partizana i četnika.

U Beogradu će 16. oktobra, u čast 70. godišnjice kad je 20. oktobra 1944. Beograd oslobođen od njemačke okupacije, biti priređena vojna parada, a prisustvovat će joj i ruski predsjednik Vladimir Putin, koji dolazi u radnu posjetu Srbiji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: