{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vojna parada danas u Beogradu: Prisustvuju Dodik i Cvijanovićeva

S
16.10.2014. u 07:58
103
147
Vojna parada danas u Beogradu: Prisustvuju Dodik i Cvijanovićeva
103
Vojna parada danas u Beogradu: Prisustvuju Dodik i Cvijanovićeva
Foto: AFP
U Beogradu će danas biti održana vojna parada "Korak pobjednika" povodom obilježavanja 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu, kojoj će prisustvovati predsjednik Rusije Vladimir Putin i zvaničnici Srbije i Republike Srpske (RS).
Paradi, čiji je početak predviđen za 15.30 sati, prisustvovat će predsjednik RS-a Milorad Dodik i premijer RS-a Željka Cvijanović.

U prvoj vojnoj paradi u Beogradu poslije 29 godina kod Palate "Srbija" i na Dunavu učestvovat će oko četiri i po hiljade pripadnika Vojske Srbije.

Biće angažovano više od 300 različitih pokretnih sredstava naoružanja i vojne opreme, a na paradi će biti prisutna i ruska akrobatska grupa "Striži".

Tokom jednodnevne posjete Srbiji, Putin će prisustvovati obilježavanju 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, te 70 godina od oslobođenja Beograda i pobjede nad fašizmom.

Prema programu posjete, predviđeno je da prijepodne Putin i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić polože vijence na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda, saopšteno je iz Press-službe predsjednika Srbije.

Poslije toga je predviđen svečani doček Putina ispred Palate "Srbija", a potom i bilateralni susreti, u okviru kojih će se predsjednici Srbije i Rusije razgovarati "u četiri oka".

Nakon susreta biće održana ceremonija na kojoj će Nikolić uručiti predsjedniku Rusije Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.

Prema programu posjete, potom je predviđen susret premijera Srbije Aleksandra Vučića sa ruskim predsjednikom, te potpisivanje međudržavnih sporazuma u prisustvu Nikolića, Putina i Vučića.

U okviru posjete ruskog predsjednika planirano je da bude potpisan paket od devet dokumenata, između ostalog, o razvoju vojno-tehničke saradnje i saradnji u oblasti energetike i željezničkog saobraćaja.

Među dokumentima planiranim za potpisivanje su međuvladin sporazum o uzajamnoj zaštiti tajnosti informacija, o uslovima boravka, privilegijama i imunitetu rusko-srpskog humanitarnog centra, o readmisiji, kao i protokol o razmjeni podataka o carinskoj vrijednosti robe, prenosi ruska agencija "Tas".

Nakon potpisivanja sporazuma predviđene su izjave za medije Vučića i Putina.

Za popodne je najavljena vojna parada "Korak pobjednika" ispred Palate Srbija, gdje je prvo predviđena počasna paljba, zatim intoniranje himne Srbije "Bože pravde", a potom i obraćanje Nikolića i Putina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: