Svijet
14

Obama i Cameron pozvani na vojnu paradu u Beogradu

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Američki predsjednik Barack Obama i britanski premijer David Cameron pozvani su na vojnu paradu 16. oktobra u Beogradu, kojoj će prisustvovati i ruski predsjednik Vladimir Putin, izjavio je u utorak srbijanski ministar obrane Bratislav Gašić.

Na paradu u povodu 70. godišnjice oslobođenja Beograda od njemačke okupacije pozvani su svi prijatelji Srbije, saveznici Vojske Srbije i vojske bivše Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu, potvrdio je Gašić novinarima uručujući donacije porodicama pripadnika Vojske Srbije u nedavnim poplavama.

"Svi saveznici tadašnje vojske Jugoslavije pozvani su sudjelovati u slavlju. Srbija je otvorena zemlja za sve prijatelje da budu gosti na vojnoj paradi 16. oktobra", rekao je Gašić, naglasivši da je Vojska Srbije spremna za taj događaj.

Srbijanski ministar obrane negirao je tvrdnje da je navodno bilo pritisaka sa Zapada da se vojna parada ne održi.

Na vojnoj paradi 16. oktobra, kojom će biti obilježena 70. godišnjica oslobođenja Beograda od njemačke okupacije 20. oktobra 1944. godine, sudjelovat će oko 2.600 pripadnika srbijanske vojske u 11 ešelona sa po 180 vojnika te predstavnici ratnih veterana, a bit će pokazano oko 180 različitih borbenih sustava, najavili su ranije organizatori.