vijesti
0

Kreso: Idućeg mjeseca novo suđenje oslobođenim ratnim zločincima

Anadolija
Meddžida Kreso (Foto: Klix.ba)
Meddžida Kreso (Foto: Klix.ba)
Predsjednica Suda Bosne i Hercegovine Meddžida Kreso izjavila je za agenciju Anadolija kako u ovom trenutku ne može reći koliko bi još osuđenika za ratne zločine u Bosni i Hercegovini moglo biti oslobođeno, jer joj nije poznato "koliko se postupaka vodi pred Ustavnim sudom Bosne  i Hercegovine".

Nakon što je Ustavni sud BiH na sjednici od 22. oktobra 2013. godine usvojio apelacije osuđenih pred Sudom BiH, utvrdio povredu prava optuženih iz člana 7. stav 1. Evropske konvencije, ukinuo presude Suda BiH i naložio Sudu BiH da "po hitnom postupku, donese novu odluku", Apelaciono odjeljenje Suda BiH je jučer donijelo rješenja kojim se obustavlja izvršenje kazne zatvora za deset osuđenih ratnih zločinaca, te je naloženo njihovo oslobađanje.

"Oni su slobodni u smislu da se obustavlja izvršenje sankcija koje je izrečeno ukinutom presudom. Dakle, obustavlja se izvršenje kazne zatvora i oni nisu više u zatvoru. Međutim, oni i dalje imaju status optuženika i moraju u svakom trenutku biti dostupni i odazvati se pozivu Suda BiH. Oni su na početku postupka upoznati sa zakonskim obavezama u ovom smislu koje moraju poštovati. Dakle, ne smiju mijenjati adresu, napuštati mjesto boravka itd. bez da obavijeste Sud o tome", rekla je Kreso.

Kad je riječ o novim postupcima protiv osuđenih, pa puštenih osoba, Kreso je kazala:

"Želim naglasiti da je Ustavni sud BiH u ovim predmetima ukinuo drugostepene presude i postupci će se voditi po pravilima drugostepenog postupka, uzimajući u obzir odluku Ustavnog suda. Neka ročišta za provođenje odluke Ustavnog suda su već zakazana za naredni mjesec."

Na slobodu su prema jučerašnjoj odluci pušteni Slobodan Jakovljević (osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 28 godina za krivično djelo genocid), Aleksandar Radovanović (osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 32 godine za krivično djelo genocid), Branislav Medan (osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 28 godina za krivično djelo genocid), Brano Džinić (osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 32 godine za krivično djelo genocid), Milenko Trifunović (osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 33 godine za krivično djelo genocid), Petar Mitrović (osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 28 godina za krivično djelo genocid),  Nikola Andrun (osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 18 godina za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva) i

Milorad Savić (osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 21 godina za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva).

Također, oslobođeni su i Mirko (Špire) Pekez (osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 14 godina za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva), kao i Mirko (Mile) Pekez (osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 29 godina za krivično djelo rati zločin protiv civilnog stanovništva).