BiH
9

Deset osuđenika za ratni zločin pred Apelacionim vijećem

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sud BiH je saopćio da će predmeti za deset osuđenih za ratne zločine i genocid koji su pušteni na slobodu biti vraćeni u drugostepeni postupak.

Ustavni sud BiH ukinuo je pravomoćne presude smatrajući da je retroaktivna primjena Krivičnog zakona BiH bila na štetu optuženog. Prema odlukama Ustavnog suda BiH, trebao je biti primijenjen Krivični zakon bivše Jugoslavije, kao blaži u odnosu na počinioca.

Sud BiH je već zakazao ročišta. Suđenje Pekezu i ostalima zakazano je za 16. decembar.

Zbog genocida su osuđeni, a pušteni su na slobodu: Slobodan Jakovljević (28 godina zatvora), Aleksandar Radovanović (32), Branislav Medan (28), Brane Džinić (32), Milenko Trifunović (33) i Petar Mitrović (28).

Zbog ratnog zločina počinjenog na području općine Jajce, osuđeni su: Milorad Savić (21 godina), Mirko (Špire) Pekez (14) i Mirko (Mile) Pekez (29).

Također, na slobodu je pušten i Nikola Andrun, koji je osuđen na 18 godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog u logoru Gabela kod Čapljine.

Sud BiH je naveo da im nisu određene mjere zabrane.

“U ovim će predmetima vijeće Apelacionog odjeljenja u okviru drugostepenog postupka donijeti presudu u skladu sa odlukama Ustavnog suda”, saopćeno je iz Suda BiH.

Budući da su pušteni na slobodu, a riječ je o osuđenicima za ratni zločin i genocid, u Tužilaštvu BiH su nam odgovorili: “Postupat ćemo u skladu sa zakonom, te zatražiti određivanje pritvora ili mjera zabrane u svakom predmetu u kojem zato postoje razlozi.”

Da li će Tužilaštvo BiH zatražiti određivanje pritvora za deset bivših osuđenika, koji sada imaju status optuženih, nismo mogli dobiti konkretan odgovor, javlja BIRN Justice Report