BiH
0

Tužilaštvo BiH traži pritvor za deset osoba puštenih iz zatvora

Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za 10 osoba, kojima je nakon odluke Ustavnog suda BiH, prekinuto izdržavanje kazni.

Određivanje mjere pritvora zatraženo je zbog opasnosti od bjekstva i skrivanja osoba kojima je pravomoćno dokazana krivica, te zbog uznemirenosti žrtava, povratnika i općenito građana BiH, jer se na slobodi nalaze osobe kojima je dokazana krivica, između ostalog i za genocid i za učešće u masovnim egzekucijama, sa više od 1.000 ubijenih žrtava.

Zabrinutost zbog odluka o puštanju sa izdržavanja kazne pravomoćno osuđenih osoba, izrazila je i međunarodna zajednica kao i tužilaštvo Haškog tribunala.

Tužilaštvo BiH nezadovoljno je odlukom Ustavnog suda, kojom je dovedeno u nemogućnost efikasnog krivičnog gonjenja počinitelja ratnih zločina.

Navedena situacija negativno će se odraziti na dinamiku procesuiranja predmeta ratnih zločina, jer će se tužioci opteretiti radom na navedenim predmetima.

Zbog svega navedenog, a naročito zbog zaštite pravde i zaštite digniteta žrtava ratnog zločina, tužilaštvo je uputilo prijedlog za određivanje mjere pritvora, ističe se u saopćenju za javnost.