vijesti
0

Kolači u Kantonu Sarajevo na zadovoljavajućem nivou

FENA
U protekla dva mjeseca sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove vršili su nadzore u 11 zanatskih radionica i osam industrijskih objekata za proizvodnju i promet kolača u Kantonu Sarajevo, te su utvrdili da je zdravstveno-higijenska ispravnost kontrolisanih konditorskih proizvoda na zadovoljavajućem nivou, saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove. Tokom dvomjesečnog rada, sanitarni inspektori Kantona Sarajevo uzeli su 100 briseva radi određivanja mikrobiološke čistoće, te 40 uzoraka kolača radi ispitivanja njihove zdravstvene ispravnosti.

Prema rezultatima laboratorijskih analiza Zavoda za javno zdravstvo KS, od 100 obrađenih briseva, njih devet nije zadovoljavalo mikrobiološke kriterije, dok su svi uzorci kolača bili zdravstveno ispravni.

Pored toga, inspektori su utvrdili nedostatke u pogledu građevinskih karakteristika prostorija za proizvodnju kolača u zanatskim radionicama, kod kojih su evidentirani i nedostaci koji se odnose na neposjedovanje namjenskih vozila za transport kolača, te nedovoljnu educiranost odgovornih lica i uposlenika iz oblasti kojom se bave.

Na osnovu utvrđenog stanja, inspektori su izdali rješenja o zabrani rada jedne zanatske radionice, radi loših higijenskih uvjeta.

Doneseno je i devet rješenja, kojima je naloženo otklanjanje nedostataka subjektima kod kojih su brisevi bili pozitivni, kako bi stepen čistoće doveli na zakonom propisane uslove i oni će u toku ljetnih mjeseci biti pod pojačanim nadzorom sanitarne inspekcije.

Uzimajući u obzir broj pregledanih objekata, rezulate laboratorijskih analiza, kao i ocjene Zavoda za javno zdravstvo KS, konstatovano je da je zdravstveno-higijenska ispravnost kontrolisanih konditorskih proizvoda na zadovoljavajućem nivou.

Sanitarni inspektori smatraju da je potrebno da nadležni općinski organi, prilikom izdavanja rješenja za obavljanje djelatnosti proizvodnje kolača, trebaju zahtijevati ispunjavanje svih zakonskih i podzakonskih propisa, koji se odnose na ovu oblast.

To znači da objekti trebaju imati adekvatan prostor sa pravilnim rasporedom prostorija, ispravnu opremu, radne površine, kao i obavezno transportno vozilo.