BiH
0

Utvrđeno nekoliko manjih nepravilnosti u hrani u Brčkom

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Inspektori brčanskog Inspektorata od početka godine kontrolom su utvrdili nekoliko manjih nepravilnosti ispravnosti hrane i predmeta koji se koriste u kontaktu sa namirnicama na području distrikta, potvrdio je danas glavni inspektor brčanskog Inspektorata Zoran Gajić.

"Riječ je o dvije-tri nepravilnosti koje su posljedica nehigijenskog držanja namirnica, a koje su otklonjene nakon pojačane dezinfekcije. Osim toga, pronađen je veći broj konzervi energetskih napitaka sa isteklim rokom upotrebe, kao i stranih proizvoda sa neprevedenom deklaracijom. Svi proizvodi su povučeni iz prodaje", rekao je Gajić.

    On je naveo da je prošle godine pronađeno sedam sumnjivih uzoraka sladoleda, ali je, nakon detaljnih analiza u Institutu za utvrđivanje ispravnosti hrane u Banjoj Luci, utvrđeno da su oni ipak zdravstveno ispravni.

    	Gajić je najavio da će, zbog većeg rizika od mikrobiološke neispravnosti životnih namirnica, u narednom periodu biti pojačana kontrola.

    Prema lokalnoj zakonskoj regulativi, za slučajeve biološke i hemijske neispravnosti hrane, ako se pritom ne ispoštuju predložene mjere nadležnih institucija za otklanjanje nepravilnosti, može se izreći  kazna od 1.000 maraka ili zabraniti proizvodnja i prodaja takve hrane.