BiH
0

U Sarajevu sastanak o procjeni rizika porijeklom iz hrane

FENA
Procjena rizika porijeklom iz hrane na području BiH u 2011. godini, bila je tema sastanka koji je danas u Sarajevu organizirala Agencija za sigurnost hrane BiH.

Agencija, po riječima direktora Sejada Mačkića, u saradnji s nadležnim institucijama BiH, entiteta i Brčko Distrikta, na osnovu pripremljenih i obrađenih podataka svake godine pravi procjenu rizika.

On je izjavio novinarima da se na temelju tih podataka može govoriti o četiri posto higijenski neispravnih uzoraka što potvrđuje da je zdravstvena ispravnost hrane u BiH približno ista kao i u drugim zemljama okruženja. Mačkić je govoreći o tom procentu pojasnio da se radi o mikrobiološkim uzročnicima, a odnosi se na gotova jela, sladoled, mlijeko, jaja i druge lako kvarljive namirnice.

Po njegovim riječima, na današnjem sastanku, kojem prisustvuju predstavnici nadležnih državnih, entitetskih i institucija Brčko Distrikta, te institucija javnog zdravstva, univerziteta i eksperti iz različitih oblasti, bit će doneseni određeni zaključci, preporuke da bi se u tom smislu spriječile neželjene situacije.

Sastanku je prisustvovao i član Naučnog vijeća Evropskog autoriteta za sigurnost hrane (EFSA) Boris Antunović koji je istakao da je namjera EFSA da pomogne bh. agenciji da što prije implementira najnaprednija načela zaštite potrošača.

"To znači prilagodbu domaćeg zakonodavstva zakonodavstvu EU da bi se BiH što spremija našla u situaciji da zaštiti potrošače i da hrana bude jednako sigurna u BiH kao što je u bilo kojoj zemlji EU“, dodao je Antunović.