BiH
0

Predstavljen projekt "Identifikacija mogućih rizika konzumiranjem hrane"

SRNA
Bijeljina
Bijeljina
Udruženje potrošača "Zvono" predstavilo je danas u Tehničkoj školi "Mihajlo Pupin" u Bijeljini projekt "Identifikacija mogućih rizika konzumiranjem hrane", za koji je Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske izdvojilo 9.900 KM.

Na prezentaciji, koju je Udruženje "Zvono" održalo u saradnji sa Savjetom učenika ove škole, zaključeno je da svi potrošači treba da budu odgovorni prema svom zdravlju i zdravlju porodice i da poklone više pažnje pravilnoj ishrani.

Pomoćnik ministra trgovine i turizma Republike Srpske Dušanka Tegeltija rekla je da je resorno ministarstvo jedan od nosilaca zaštite potrošača i da sarađuje sa svim udruženjima u Srpskoj.

"Svake godine izdvajamo 53.600 KM za razne projekte, sufinansiramo materijalne troškove, te 4.800 KM izdvajamo za svako udruženje godišnje. Smatramo da je ovaj projekat dobar, sa zanimljivim temama iz oblasti zaštite potrošača koje će doprinijeti edukaciji širom Republike Srpske", rekla je Tegeltija. 

Predsjednik Skupštine Udruženja potrošača "Zvono" Marko Maksimović rekao je da projekat obuhvata aktivnosti na informisanju i edukaciji u oblasti prava i obaveza potrošača, edukaciji srednjoškolske omladine i zaštiti prava potrošača iz oblasti bezbjednosti hrane.

"Generalni cilj projekta je primjena zakona o zaštiti potrošača Republike Srpske i BiH, Zakona o hrani i zakonodavstva EU, a naročito 10 direktiva o zaštiti potrošača. Operativni cilj je izrada brošure, realizacija edukativnih radionica i mikrobiološka analiza 25 proizvoda i ocjena kvaliteta", objasnio je Maksimović.

On je dodao da je Udruženje sačinilo brošuru pod nazivom "Procjena rizika pri nekontrolisanom konzumiranju brze hrane, grickalica i osvježavajućih pića" u kojoj je objašnjeno da brza hrana sadrži aditive, masti, ulja, materije koje pospješuju apetit i gojaznost, što je štetno za svakog čovjeka.
Rukovodilac Veterinarskog zavoda "Dr Vaso Butozan" Bijeljina Zoran Brkić rekao je da su izvršena laboratorijska ispitivanja namirnica koje se konzumiraju da bi se utvrdila njihova mikrobiološka ispravnost.

"Uzeli smo ukupno 25 uzoraka na mikrobiološku analizu i to je mali broj uzoraka da bismo govorili o reprezentativnosti ali je, ipak, nekakav pokazatelj. Svi uzorci su zadovoljili kriterijume ispravnosti što pokazuje da iz godine u godinu proizvođačima, prodavcima i prerađivačima hrane raste svijest o ispravnosti hrane", rekao je Brkić.