Socijaldemokratska unija
2

"Federalni USKOK je negiranje države, treba izbaciti politiku iz policije"

Piše: J. Hadžiahmetović
Haris Hrvo (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na današnjoj konferenciji za medije Socijaldemokratske unije BiH govorilo se o sve većem utjecaju politike na policiju i pravosudne organe, ali i o štetnosti osnivanja USKOK-a na federalnom umjesto na državnom nivou.

Predsjednik SDU-a Nermin Pećanac kaže kako se politika pokušava staviti na čelo rada kantonalnih i Federalnog MUP-a nauštrb efikasnosti i ljudi koji su uposleni u ovim institucijama.

"Ako će vlada birati komesara, onda je to direktna politizacija. Sadašnji EUPM i Međunarodna zajednica dosta su sredstava potrošili na edukaciju i depolitizaciju policije i pravosuđa u BiH. Nažalost, pravosuđe je palo pod utjecaj politike, dok se policija još otima", kazao je Pećanac.

Na konferenciji za medije SDU-a govorili su i bivši službenici MUP-a KS i Federalne uprave policije, koji su govorili o političkim pritiscima na policiju i problemima sa kojima su se susretali u svom radu. Jedan od njih je i Haris Hrvo, decertificirani pripadnik jedinice za podršku MUP-a KS, koji je kazao da je od velike važnosti da policija bude odvojena i nezavisna od politike. U slučaju 21 decertificiranog policajca, kaže Hrvo, nisu se poštovala njihova prava, kao što je pravo na žalbu.

"Direktno su se oglušili o pravosnažne sudske presude ove zemlje, a tadašanja aktuelna politika nije uradila ništa da zašititi svoje policajce od jednog eklatantnog političkog nasilja koje je provedeno u okviru misije", kazao je Hrvo te pozvao aktuelnog ministra MUP-a KS da decertificirane policajce pozove na razgovor.

Mensur Bašić, penzionisani načelnik Krim-policije 5. policijske uprave Kantona Sarajevo kaže kako je uvijek bilo politizacije i politike u policiji, ali ne kao što je to danas.

"Sve to otežava rad policije. Nedavno je Skupština KS pokušala 'proturiti' zakon o policijskim službenicima. Na sreću, to nije prošlo, inače bi policija bila još više u zagralju politike i komandanata iz politike. Dok sam radio, osjetio sam uplitanje politike u moj posao prebacivanjem sa predmeta na predmet, iz grada u grad...", kaže Bašić optužujući vlast na čelu sa SDP-om za ovakvo stanje.

I Nermin Lagumdžija, penzionisani pripadnik Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe droga Federalne uprave policije, je doživio nešto slično u toku svoje policijske službe.

"Danas se, nažalost, biraju politički podobne osobe, koje nemaju nikakve veze sa strukom, i postavlja ih se na rukovodna radna mjesta. To nije dobro i protiv toga se treba boriti. Nažalost, međunarodna zajednica nije istrajala u tome. To teško pada profesionalcima. Puno sam vremena proveo radeći na posebnim istražnim radnjama i osjetio sam politički pritisak", kaže Lagumdžija, koji je, između ostalog, bio angažovan i na istrazi u aferi "Reket", koja nikada nije dovršena.

Pećanac je također govorio i o inicijativi premijera FBiH Nermina Nikšića i osnivanju tzv. federalnog USKOK-a.

"Osvnivanje Federalnog USKOK-a je negiranje države BiH i jačanje entiteta. Mi smo se prije godinu dana zalagali za osnivanje ovakve insitiucije, koja bi se borila sa kriminalom i korupcijom na državnnom nivou", kazao je predsjednik SDU-a.

Pećanac je na kraju još jednom ponovio kako su vanredni izbori u BiH jedino rješenje trenutne teške političke situacije. Međutim, tvrdi Pećanac, Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija boje se ponovnog izlaska građana na izbore.