{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Federalni USKOK je negiranje države, treba izbaciti politiku iz policije"

9.8.2012. u 14:28
2
17
"Federalni USKOK je negiranje države, treba izbaciti politiku iz policije"
2
Na današnjoj konferenciji za medije Socijaldemokratske unije BiH govorilo se o sve većem utjecaju politike na policiju i pravosudne organe, ali i o štetnosti osnivanja USKOK-a na federalnom umjesto na državnom nivou.
Predsjednik SDU-a Nermin Pećanac kaže kako se politika pokušava staviti na čelo rada kantonalnih i Federalnog MUP-a nauštrb efikasnosti i ljudi koji su uposleni u ovim institucijama.

"Ako će vlada birati komesara, onda je to direktna politizacija. Sadašnji EUPM i Međunarodna zajednica dosta su sredstava potrošili na edukaciju i depolitizaciju policije i pravosuđa u BiH. Nažalost, pravosuđe je palo pod utjecaj politike, dok se policija još otima", kazao je Pećanac.

Na konferenciji za medije SDU-a govorili su i bivši službenici MUP-a KS i Federalne uprave policije, koji su govorili o političkim pritiscima na policiju i problemima sa kojima su se susretali u svom radu. Jedan od njih je i Haris Hrvo, decertificirani pripadnik jedinice za podršku MUP-a KS, koji je kazao da je od velike važnosti da policija bude odvojena i nezavisna od politike. U slučaju 21 decertificiranog policajca, kaže Hrvo, nisu se poštovala njihova prava, kao što je pravo na žalbu.

"Direktno su se oglušili o pravosnažne sudske presude ove zemlje, a tadašanja aktuelna politika nije uradila ništa da zašititi svoje policajce od jednog eklatantnog političkog nasilja koje je provedeno u okviru misije", kazao je Hrvo te pozvao aktuelnog ministra MUP-a KS da decertificirane policajce pozove na razgovor.

Mensur Bašić, penzionisani načelnik Krim-policije 5. policijske uprave Kantona Sarajevo kaže kako je uvijek bilo politizacije i politike u policiji, ali ne kao što je to danas.

"Sve to otežava rad policije. Nedavno je Skupština KS pokušala 'proturiti' zakon o policijskim službenicima. Na sreću, to nije prošlo, inače bi policija bila još više u zagralju politike i komandanata iz politike. Dok sam radio, osjetio sam uplitanje politike u moj posao prebacivanjem sa predmeta na predmet, iz grada u grad...", kaže Bašić optužujući vlast na čelu sa SDP-om za ovakvo stanje.

I Nermin Lagumdžija, penzionisani pripadnik Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe droga Federalne uprave policije, je doživio nešto slično u toku svoje policijske službe.

"Danas se, nažalost, biraju politički podobne osobe, koje nemaju nikakve veze sa strukom, i postavlja ih se na rukovodna radna mjesta. To nije dobro i protiv toga se treba boriti. Nažalost, međunarodna zajednica nije istrajala u tome. To teško pada profesionalcima. Puno sam vremena proveo radeći na posebnim istražnim radnjama i osjetio sam politički pritisak", kaže Lagumdžija, koji je, između ostalog, bio angažovan i na istrazi u aferi "Reket", koja nikada nije dovršena.

Pećanac je također govorio i o inicijativi premijera FBiH Nermina Nikšića i osnivanju tzv. federalnog USKOK-a.

"Osvnivanje Federalnog USKOK-a je negiranje države BiH i jačanje entiteta. Mi smo se prije godinu dana zalagali za osnivanje ovakve insitiucije, koja bi se borila sa kriminalom i korupcijom na državnnom nivou", kazao je predsjednik SDU-a.

Pećanac je na kraju još jednom ponovio kako su vanredni izbori u BiH jedino rješenje trenutne teške političke situacije. Međutim, tvrdi Pećanac, Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija boje se ponovnog izlaska građana na izbore.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: