{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zvizdić u Austriji: Evropska budućnost BiH mora ostati aktuelna tema

20.3.2017. u 22:27
2
29
Zvizdić u Austriji: Evropska budućnost BiH mora ostati aktuelna tema
2
Zvizdić u Austriji: Evropska budućnost BiH mora ostati aktuelna tema
Tokom radne posjete Republici Austriji, predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić sastao se danas u Beču sa članovima Grupe prijateljstva Saveznog vijeća Austrije za odnose s Bosnom i Hercegovinom koju je predvodila predsjednica Nurten Yilmaz.
Zvizdić je upoznao članove Grupe prijateljstva sa aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH. Izrazio je zahvalnost za pomoć koju Republika Austrija pruža Bosni i Hercegovini, posebno na putu evropskih integracija.

Tokom sastanka naglašeno je da je saradnja između Bosne i Hercegovine i Austrije dobra i da u segmentima razmjene roba i usluga bilježi kontinuirani rast.

Predsjedavajuća Grupe prijateljstva Nurten Yilmaz je rekla da Bosna i Hercegovina ima punu podršku austrijskog parlamenta. Pohvalila je napredak zemlje i rekla da je rad Vijeća ministara BiH na čijem čelu je predsjedavajući Zvizdić vidljiv, posebno u realizaciji evropskog puta BiH. Rekla je da su odnosi dvije zemlje prijateljski i da se ogledaju u izuzetno dobroj poslovnoj saradnji. Naglasila je da će Republika Austrija nastaviti da podržava BiH na putu ka evropskim integracijama.

Složili su se sa činjenicom da će regionalna saradnja dovesti do stabilizacije prilika na Zapadnom Balkanu i da evropska perspektiva ovog regiona mora biti krajnji cilj.

Razgovarali su i o problemima sa kojima se susreću Evropska unija i region Zapadnog Balkana i zaključili da je u narednom periodu neophodna još bolja saradnja parlamenata BiH i Republike Austrije i unapređenje međusobnih odnosa. Istaknuli su da je neophodno otkloniti sve administrativne barijere sa ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta i dolaska većeg broja austrijskih investitora u BIH.

Zaključeno je da je u narednom periodu potrebno intenzivirati bilateralnu saradnju dvije države kako bi se realizirao još veći broj projekata u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da podrška Republike Austrije doprinosi izgradnji demokratskih institucija u procesu tranzicije u BiH i jačanju vanjsko-političke pozicije u svijetu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: