Evropski parlament
0

Usvojena Rezolucija o BiH

SRNA
Evropski parlament usvojio je Rezoluciju o BiH, čija je glavna poruka poziv na smirivanje etničkih tenzija i na odgovornost političkih lidera u vezi sa evropskom budućnosti zemlje, javio je dopisnik Srne iz Brosela.

Evropski poslanici su nakon glasanja izrazili želju da BiH što prije dobije viznu liberalizaciju. Tekst Rezolucije donosi samo manje promjene u odnosu na Izvještaj specijalnog izvjestioca za BiH Doris Pack.

Izvjestilac u sjenci za BiH, njemački socijalista turskog porijekla Emina Bozkurt rekla je da njena grupa smatra da je Rezolucija realna i odmjerena. 

"S obzirom da je BiH uspjela dobro da obavi posao u pogledu dostizanja traženih standarda za viznu liberalizaciju istina je da smo vidjeli dvije stvari - prva je da pritisak ima efekta, a druga da je u BiH moguće da se strane kad imaju zajednički cilj slože i obave posao", ocijenila je Bozkurt u izjavi Srni. 

Ona je dodala da bi socijalisti željeli da građani BiH u predizbornoj godini imaju to pred očima i da glasaju za partije koje su otvorene prema evropskoj budućnosti.