{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Ustavna reforma u BiH nema alternative"

F
17.6.2010. u 19:37
0
2
"Ustavna reforma u BiH nema alternative"
0
"Ustavna reforma u BiH nema alternative"
Doris Pack
Reforma ustava u Bosni i Hercegovini nema alternative i trebala se već prije obaviti, a svi politički faktori moraju pokazati veći stepen odgovornosti, rekla je u četvrtak parlamentarna izvjestiteljica za Bosnu i Hercegovinu Doris Pack pošto je Evropski parlament izglasao rezoluciju o našoj zemlji.
"Ustavna reforma već dugo kasni i ona nema alternativu", rekla je Pack prema saopćenju iz njene kancelarije.

"Svi politički čelnici moraju pokazati veći smisao za odgovornost. Temelj za stabilnosti i prosperitet je u saradnji između svih entiteta".

U rezoluciji Evropskog parlamenta, bh. vlastima se prigovora zbog "nestabilne političke atmosfere i nedostatka zajedničke vizije" kod svih političkih faktora u zemlji.

"Evropa želi da svi narodi u Bosni i Hercegovini uzmu budućnost u svoje ruke. To uključuje širenje mogućnosti za obrazovanje, povratak izbjeglica, borbu protiv korupcije i jačanje vladavine prava. To je jedini put prema stvaranju stabilnog okvira koji je potreban za privredne investicije, zapošljavanje i prosperitet", istaknula je Pack.

Socijalistička zastupnica u Evropskom parlamentu Ermine Bozkurt istaknula je kako je "perspektiva članstva u EU" faktor koji može najbolje ujediniti građane i narode BiH.

Bozkurt je istaknula važnost regionalne saradnje i pomirenja te posebno izdvojila nedavne izjave čelnika zemalja ovog područja, naročito hrvatskog predsjednika Ive Josipovića.

"Nedavno izvinjenje hrvatskog predsjednika Ive Josipovića za hrvatsku ratnu politiku u BiH, predstavlja važan gest i korak prema etničkom pomirenju na Balkanu", istaknula je Bozkurt.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: