Doris Pack
0

"Evropski parlament duboko zabrinut zbog BiH"

SRNA
Doris Pack
Doris Pack
Evropski parlament trebalo bi da izrazi duboku zabrinutost zbog nestabilne političke klime i nedostatka zajedničke vizije dva entiteta u BiH, navodi se u izvještaju izvjestioca Evropskog parlamenta za BiH Doris Pack.

U izvještaju se osuđuje upotreba zapaljive retorike koja "potkopava proces međuetničkog pomirenja i funkcionisanje državnih struktura" i izražava nezadovoljstvo ograničenim napretkom BiH kao potencijalnog kandidata za članstvo u EU.

   Doris Pak poziva šefa spoljne politike EU  Catherine Ashton i komesara za proširenje Štefana Filea da  u potpunosti upotrijebe moć EU prema političarima u BiH, piše danas internat portal EU "EU Observer".

   Ovaj izvještaj razmatraće Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta u aprilu, prije usvajanja na plenarnoj sjednici u maju.

   Veći dio izvještaja odnosi se na neophodnost ustavnih reformi uz tvrdnje da jača centralna država ne znači slabljenje entiteta već stvaranje uslova za efikasnu administraciju sposobnu za primjenu suštinskih reformi na  državnom nivou, što bi pripremilo cijelu zemlju za pristup EU.

   Najvažnija poruka u izvještaju je predloženi poziv Evropskoj komisiji da finalizuje normativni paket o viznoj liberalizaciji za građane BiH, kako bi mogli da putuju bez viza u zemlje EU već ovog ljeta.

   Evropska komisija je sa svoje strane rekla da je veoma nerealno očekivati da se taj proces završi tako rano, navodi EU Observer.
   Doris Pack u izvještaju apeluje na Republiku Srpsku da nastaviti aktivno i konstruktivno da učestvuje u pregovorima  o raspodjeli bivše državne imovine i da se "uzdrži od opstrukcija odluka OHR-a".

   "Vlada RS mora da poštuje Dejtonski sporazum u cjelosti i ne smije da dovodi u pitanje mjere visokog predstavnika. Lični napadi i prijetnje zakonskim mjerama protiv visokog predstavnika i njegovog tima su neprihvatljivi", navodi se u izvještaju.