{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Evropski parlament duboko zabrinut zbog BiH"

S
22.3.2010. u 10:20
0
76
"Evropski parlament duboko zabrinut zbog BiH"
0
"Evropski parlament duboko zabrinut zbog BiH"
Doris Pack
Evropski parlament trebalo bi da izrazi duboku zabrinutost zbog nestabilne političke klime i nedostatka zajedničke vizije dva entiteta u BiH, navodi se u izvještaju izvjestioca Evropskog parlamenta za BiH Doris Pack.
U izvještaju se osuđuje upotreba zapaljive retorike koja "potkopava proces međuetničkog pomirenja i funkcionisanje državnih struktura" i izražava nezadovoljstvo ograničenim napretkom BiH kao potencijalnog kandidata za članstvo u EU.

Doris Pak poziva šefa spoljne politike EU Catherine Ashton i komesara za proširenje Štefana Filea da u potpunosti upotrijebe moć EU prema političarima u BiH, piše danas internat portal EU "EU Observer".

Ovaj izvještaj razmatraće Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta u aprilu, prije usvajanja na plenarnoj sjednici u maju.

Veći dio izvještaja odnosi se na neophodnost ustavnih reformi uz tvrdnje da jača centralna država ne znači slabljenje entiteta već stvaranje uslova za efikasnu administraciju sposobnu za primjenu suštinskih reformi na državnom nivou, što bi pripremilo cijelu zemlju za pristup EU.

Najvažnija poruka u izvještaju je predloženi poziv Evropskoj komisiji da finalizuje normativni paket o viznoj liberalizaciji za građane BiH, kako bi mogli da putuju bez viza u zemlje EU već ovog ljeta.

Evropska komisija je sa svoje strane rekla da je veoma nerealno očekivati da se taj proces završi tako rano, navodi EU Observer.

Doris Pack u izvještaju apeluje na Republiku Srpsku da nastaviti aktivno i konstruktivno da učestvuje u pregovorima o raspodjeli bivše državne imovine i da se "uzdrži od opstrukcija odluka OHR-a".

"Vlada RS mora da poštuje Dejtonski sporazum u cjelosti i ne smije da dovodi u pitanje mjere visokog predstavnika. Lični napadi i prijetnje zakonskim mjerama protiv visokog predstavnika i njegovog tima su neprihvatljivi", navodi se u izvještaju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: