Evropski parlament
0

Sjednica o negativnom izvještaju Doris Pack o BiH

SRNA
Doris Pack (Foto: Arhiv/Reuters)
Doris Pack (Foto: Arhiv/Reuters)
Evropski parlament danas će na plenarnoj sjednici glasati o izvještaju o BiH izvjestiteljke Doris Pack, koja je u debati ocijenila da se zemlja, petnaest godina nakon Dejtonskog sporazuma, nije bitno pomakla, jer je podijeljena.

"Nema zajedničkog tržišta, zajedničkih institucija, nemaju zajedničko snabdijevanje strujom. Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije na mnogo mjesta nije još ni počela. Pravosuđe im je slabo. Loša je situacija u obrazovanju, posvuda samo stare strukture, a treba nešto napraviti na veoma mnogo pitanja. Jedno od njih je priznavanje bh. diploma i zvanja izvan BiH. Sve je to nesređeno'', istakla je Doris Pack.

Prema njenim riječima, povratak izbjeglica ponekad zaustavljaju lokalne vlasti koje povratnicima ne daju struju i vodu.

"Komesaru (Štefan) File, mi zahtijevamo od Evropske komisije mnogo strožu intervenciju u primjeni odluke Suda iz Strazbura u slučaju Sejdić - Finci'', dodala je Doris Pack.

Svi poslanici Evropskog parlamenta tokom jučerašnje debate o stanju u BiH dali su podršku što skorijoj liberalaziji viznog režima, a mnogi su pozvali na odgovornst političke lidere u predizbornoj godini, javio je dopisnik Srne. 

Njemački bavarski poslanik Gert Poselt iznenadio je pozivom da "BiH postane federalna zemlja od tri entiteta", navodeći da sve promjene moraju doći iznutra, iz same države. 

''Ne zaboravimo da je ta zemlja, koju danas spominjemo po problemima dala mnogo dobroga. (U Jugoslaviji) je donijela nekoliko zakona o regulaciji islama, koji mogu svima nama biti primjer'', rekao je Poselt. 
Slovenac Zoran Taler smatra da bi političari u BiH morali bolje iskoristiti povoljan ambijent koji vlada u Zagrebu i Beogradu i da bi, nakon izbora, trebalo da se polako krene u postdejtonsku fazu dogovra, s tim da bi u tome BiH trebala tražiti i dobiti garancije od UN, Zagreba i Beograda.