{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropa za bezvizni režim našim građanima

S
4.5.2010. u 16:57
0
7
Evropa za bezvizni režim našim građanima
0
Evropa za bezvizni režim našim građanima
Komitet za spoljne poslove Evropskog parlamenta danas je kratko debatovao o prijedlogu rezolucije o BiH čiji je autor izvjestilac za BiH Doris Pack, a svi poslanici podržali su brzo davanje bezviznog režima za građane BiH, javio je dopisnik Srne iz Brisela.
Poslanici su isticali potrebu primjene presude Suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju ''Sejdić i Finci'', te podržali slobodu štampe.

Na prijedlog rezolucije uložena su 194 amandmana, za koje je Doris Pack rekla da će ih uzeti u obzir i do kraja sedmice poslati novu, kompromisnu verziju poslanicima. To će biti posljednji korak pred usvajanje rezolucije o BiH ovog mjeseca na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta.

Uprkos velikom broju amandmana, diskusija je bila generalnog karaktera i relativno kratka.

Doris Pack je konstatovala da BiH prolazi kroz period političke stagnacije koju karakteriše široka politička paraliza, loši međunacionalni odnosi i činjenica da političke elite nemaju istu viziju rješenja važnih političkih, ekonomskih i socijalnih problema.

Čak pet amandmana podnijeto je na ovaj stav Doris Pack izražen u prvom paragrafu njenog prijedloga rezolucije.

Neki poslanici dodatno su radikalizovali ovu sliku, dodajući da je paraliza u BiH takođe i socijalna i ekonomska, a ne samo politička.

Drugi su nastojali dati blažu sliku, govoreći o konfrontaciji političkih stavova, a sadašnji trenutak ocijenili kao suzdržanost lidera u BiH da usvoje zajedničku viziju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: