{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tragikomedija: RS ne odustaje od ideje da i EU parlamentarci uvedu entitetsko glasanje

25.7.2016. u 12:36
41
253
Tragikomedija: RS ne odustaje od ideje da i EU parlamentarci uvedu entitetsko glasanje
41
Tragikomedija: RS ne odustaje od ideje da i EU parlamentarci uvedu entitetsko glasanje
Foto: EPA
Parlamentarci iz Republike Srpske nisu odustali od ideje da se u poslovnik zajedničkog tijela BiH i Evropske unije uvede princip entitetskog glasanja, potvrdio je za Klix.ba zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Magazinović koji je član parlamentarne Komisije za evropske integracija kazao je da prvi koraci u formiranju zajedničkih tijela BiH i EU prolaze u znaku zastoja čiji je razlog iskazivanja političke površnosti i nerazumijevanja procesa EU integracija, prije svega sa bosanskohercegovačke strane.

"

Zahtjev dijela zastupnika iz BiH da se u poslovnik Parlamentarnog odbora za SSP koji je zajedničko tijelo evropskog i bh. Parlamenta uvede entitetsko glasanje i dalje je razlog blokade rada ovog tijela i predstavlja tragikomičnu ilustraciju nerazumijevanja procesa EU integracija", kazao je Magazinović.

On je dodao da neki ljudi jednostavno ne mogu da shvate da se mi pridružujemo EU, a ne oni nama.

"

Razgovori o ovom problemu, prema mojim informacijama, bit će nastavljeni u septembru. Kao što su loši učenici uvijek koristili ljeto za dostizanje propuštenog gradiva, nadam se da će dio zastupnika, 
posebno onih koji to ne razumiju, iskoristiti odmor da obogate svoje znanje o EU integracijama sto bi sigurno rezultiralo mnogo manjim brojem problema, da ne kažem blokada", kazao je Magazinović.

Podsjećamo, u ovom slučaju riječ je o Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje koji se uspostavlja za svaku državu u procesu pridruživanja EU. Princip je da u ovom odboru bude podjednako zastupljen broj članova delegacije Parlamenta BiH i broj članova delegacije Evropskog parlamenta, odnosno dvije delegacije koje zajedno čine Parlamentarni odbor.

Ustaljeno, kao i u svim drugim državama, poslovnikom je predviđeno da se sve odluke donose natpolovičnom većinom članova svake delegacije, što znači da je potrebno više od pola glasova bh. delegacije i više od pola glasova članova evropske delegacije kako bi odluka bila usvojena. Bosanskohercegovačku delegaciju čine svi članovi Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za evropske integracije.

Predstavnici iz RS-a koji su članovi delegacije u startu su tražili da se u poslovnik Parlamentarnog odbora unese da će delegacija BiH odlučivati u smislu prakse koja je inače zastupljena u Parlamentarnoj skupštini BiH, što znači da će za donošenje odluka biti potreban etnički princip.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: