BiH
2

Reakcije na dogovor Izetbegovića i Dodika: Prijenos nadležnosti na entitete ili unapređenje EU puta

Piše: E. Mušinović
Foto: EPA
Foto: EPA
Mišljenja bh. političara o dogovorenom mehanizmu koordinacije su podijeljena. Dok jedni smatraju kako je ovo prijenos nadležnosti sa države na entitete i kantone, drugi su stava kako je njime unaprijeđen evropski put BiH.

O dogovoru Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika koji se odnosi na mehanizam koordinacije razgovarali smo za zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadikom Ahmetovićem (SDA), Lazarom Prodanovićem (SNSD) i Denisom Bećirovićem (SDP BiH).

Ahmetović je kazao kako smatra da je Evropska unija na licemjeran način nametnula BiH mehanizam koordinacije kao jedan od uvjeta za članstvo u ovoj međunarodnoj organizaciji.

"To je višak sistema u BiH s obzirom na to da je Vijeće ministara BiH tijelo koje vrši koordinaciju. Ministarstva u Vijeću ministara BiH zadužena su za koordinaciju pa tako naprimjer Ministarstvo sigurnosti BiH koordinira ministarstva unutrašnjih poslova", rekao je Ahmetović.

Stava je da je EU nametnula našoj zemlji mehanizam koordinacije na incijativu i lobiranje predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića.

"Radi se o lobiranju hrvatskih zastupnika u Evropskom parlamentu kako bi se i kantoni uvukli u sistem odlučivanja kada je u pitanju evropski put BiH", kazao je Ahmetović.

Na pitanje da li se u ovom slučaju radi o prijenosu nadležnosti sa države na entitete, Ahmetović odgovara da se definitivno pravi još jedan institut odlučivanja pored Vijeća ministara BiH.

"To je nešto što može bit korisno, ali ako postoji pravi pristup, odlučnost da idemo ka EU i povjerenje. Bojim se da imamo samo deklarativan pristup Milorada Dodika i da ćemo kroz sistem koordinacije dovesti se u situaciju da nam kantoni i entitetu blokiraju evropski put", rekao je Ahmetović.

Sadik Ahmetović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sadik Ahmetović (Foto: Arhiv/Klix.ba)

On je istakao i da se boji kako će mehanizam koordinacije biti jedan od načine blokade evropskog puta zemlje.

"Vidjet ćemo šta će vrijeme pokazati. I dalje stojim iza toga da je Evropa trebala nametnuti BiH izmjenu Zakona o Vijeću ministara BiH, odnosno da se ubaci evropska klauzula u zakon i da na taj način institucionalno riješimo ovaj problem", zaključio je Ahmetović.

Zastupnik SNSD-a Lazar Prodanović smatra da je razgovor predsjednika dvije najveće političke stranke u BiH s ciljem unapređenja evropskog puta BiH izuzetno važan.

"Uvjeren sam da je mehanizam koordinacije usvojen u formi da poštuje ustavnu strukturu zemlje i da entitetu imaju ustavnu poziciju u njemu, odnosno da je nemoguće bez koncenzusa govoriti jednim glasom u Briselu", rekao je Prodanović.

Što se tiče aranžmana s MMF-om on je istakao kako je BiH do sada bespotrebno izgubila vrijeme s obzirom na to da se u ovom slučaju ne radi samo o novcu već i o neophodnim reformama.

"To je u interesu svih u ovoj zemlji. Bespotrebnim smatram izostanak potpisa predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i predsjednika Vlade FBiH Fadila Novalića, ali najvažnije je da se došlo do dogovora", kazao je Prodanović.

On je istakao da je i ovaj put dokazano da je nemoguće u BiH doći do dogovora ako se ne poštuje volja entiteta. Na pitanje da li ostavlja mogućnost ulaska SNSD-a u vlast na državnom nivou odgovara da ova politička stranka trenutno nije zainteresovan za takvo nešto.

Lazar Prodanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Lazar Prodanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)

"To su dva potpuno odvojena pitanja. Nama odgovara da Savez za promjene pravi propuste i tako obavlja vlast na nivou BiH. Slijede lokalni izbori i SNSD nije zainteresovan za vlast na nivou BiH. U ovoj situaciju fokusirani smo na poboljšanje stanja u RS-u kao i pobjedu na predstojećim lokalnim izborima", rekao je Prodanović.

Zastupnik SDP-a BiH Denis Bećirović kazao je kako je zanimljivo da se delegacije koju čine predsjedavajući Predsjedništva BiH, predsjednik RS-a, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i premijeri entiteta sastaju u motelima, a ne u institucijama BiH.

"Taj sastanka je trebao bit održan ili u zgradi Parlamentarne skupštine BiH ili u Vijeću ministara BiH ili pak u Predsjedništvu BiH. Pitanje je zašto je Izetbegović išao Dodiku na noge u Istočno Sarajevo i to u neki motel", rekao je Bećirović.

Istakao je da su mehanizam koordinacije i evropski put BiH do kraja degradirani i to nakon što je Vijeće ministara BiH na tajnoj sjednici početkom ove godine usvojili Odluku o mehanizmu koordinaciju bez znanja bh. entiteta.

"Odluka je objavljena u Službenom glasniku BiH i nakon nje je počela rasprava koja je rezultirala nekim novim dogovorom u kojem je evidentno da predstavnici državnog nivoa nastavljaju s politikom popuštanja naspram destruktivne politike Milorada Dodika", kazao je Bećirović dodajući kako su danas čelnici SDA trebali razgovarati sa Dodikom o načinu na koji je moguće zaustaviti raspisivanje referenduma u RS-u.

Denis Bećirović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Denis Bećirović (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Bećirović je rekao kako misli da ovakav mehanizam koordinacije u BiH neće bit efikasan s obzirom na to da je BiH trebala da govori jednim glasom.

"Ovo kako su oni dogovorili bit će politička kakofonija. U čitavom tom procesu prekršili su i Ustav BiH jer vanjska politika, a samim tim i evropske integracije u isključivoj su nadležnosti države BiH, a ne entiiteta", smatra Bećirović.

Upozorio je i da na nivo države nisu postavljeni samo entiteti već i deset kantona koji se nalaze u sastavu Federacije BiH.

Podsjećamo, EU jasno je poručila bh. vlastima da će uslov koji se odnosi na mehanizam koordinacije smatrati ispunjenim tek kada vidi da je on funkcionalan u praksi. Mehanizam koordinacije trebao bi omogućiti našoj zemlji da govori jednim glasom.