vijesti
23

Steinmeier: Konačan cilj je osigurati BiH članstvo u EU

Anadolija
Frank-Walter Steinmeier (Foto: EPA)
Frank-Walter Steinmeier (Foto: EPA)
Njemački ministar vanjskih Frank Walter Steinmeir izjavio je da je njegova zemlja, zajedno s Velikom Britanijom, pokrenula inicijativu kojom se želi ojačati perspektiva Bosne i Hercegovine u njenom članstvu u Evropsku uniju.

Steinmeir je govorio na Šestoj Aspen konferenciji ministara vanjskih poslova Jugoistočne Evrope (Sixth Aspen Southeast Europe Foreign Minister's Conference) koja je danas održana u Berlinu u organizaciji Aspen Institute Germany.

"Naš cilj je da se Bosna i Hercegovina ponovo vrati procesu reformi, a kranji cilj je članstvo ove zemlje u EU-u", rekao je Steinmeier. 

Kazavši kako je evropski proces kod ostalih zemalja regije djelovao kao pokretačka snaga za reforme i stabilnost, Steinmeier je podsjetio da to u Bosni i Hercegovini nije bio slučaj te dodao da se mora iskoristiti novi period nakon izbora u ovoj zemlji. 

Steinmeier je poručio kako je došlo vrijeme da oživi proces evropskih integracija te dodao da o tom pitanju očekuju obećanje od BiH u vezi s reformama. 

S druge strane, ministar vanjskih poslova Velike Britanije Philip Hammond je kazao kako bi konferencija u Berlinu na kojoj je Velika Britanija, zajedno sa Njemačkom, pokrenula incijativu, mogla biti prekretnica za oživljenje evropskog procesa BiH.

Podsjetivši na činjenicu da je prije 20 godina okončan rat u Bosni i Hercegovini te da su još uvijek prisutni problemi na poljima obrazovanja, zdravstva, zaposlenja, pravne države i borbe protiv korupcije, Hammond je naglasio kako će napretkom u procesu EU biti napretka i u zaštiti manjima kao i na socijalnom i ekonomskom nivou.

"Ako nova vlada u Bosni i Hercegovini pokaže volju i napravi korake o pitanju reformi, mi ćemo joj svakako pružiti podršku za napredak u EU. Ako ostvari napredak Njemačka i Velika Britanija će biti navijači ove zemlje", rekao je Hammond. 

Na Konferenciji su učestvovali i ministri vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana, predstavnici njemačkih institucija, Sjedinjenih Američkih Država, Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) te nevladinih organizacija i uglednih kompanija.