vijesti
87

Šta BiH donosi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju?

Piše: I. P.
Andy McGuffie (Foto: Klix.ba)
Andy McGuffie (Foto: Klix.ba)
Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU danas su odobrili Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a glasnogovornik Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH Andy McGuffie otkrio je pojedinosti o značenju eventualnog stupanja na snagu ovog značajnog sporazuma.

"Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) predstavlja ugovorni odnos između Evropske unije (EU) i Bosne i Hercegovine (BiH). U slučaju da sporazum stupi na snagu, omogućit će BiH i EU da još više rade zajedno i izgrade čvršće odnose na svim nivoima", rekao je McGuffie za Klix.ba.

On je naglasio da SSP predstavlja pravila za sveobuhvatno partnerstvo o slobodi trgovanja između BiH i EU, od koje će obje strane imati koristi. Sloboda razmjene robe EU i BiH, koje će se stvoriti Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, tvrdi McGuffie, značit će da će bh. kompanije imati pristup unutrašnjem tržištu EU koje ima blizu 500 miliona potrošača te će bh. kompanije moći pružati usluge širom EU i natjecati se za javne ugovore.

"Građani BiH će imati koristi od raznih kontrola EU kvalitete i zdravstvenih i sigurnosnih standarda koji će biti direktno primjenjivi u BiH. SSP će osigurati bolji kvalitet i dostupnost sigurnijih proizvoda. Nadalje, SSP podržava institucionalne odnose EU i BiH koje su uspostavljene Prijelaznim sporazumom. Redovni sastanci predstavnika EU i BiH o provedbi SSP-a bi uzeli u obzir cjelokupni okvir pravne stečevine EU. Učinili bi se značajni koraci na unapređenju dijaloga, uz godišnje sastanke Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje, što uključuje i politički dijalog", objasnio je McGuffie.

Konkretno, osnovne prednosti Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za BiH su:

  • Približavanje standarda EU za kvalitet proizvoda, što će dovesti do veće konkurentnosti bh. proizvoda i privatnog sektora
  • Postepeno uvođenje viših standarda zaštite potrošača, što će dovesti do povećane sigurnosti BiH potrošača
  • Veća konkurentnost na tržištu, što će potencijalno dovesti do snižavanja cijena i većeg izbora robe i usluga za građane BiH
  • Bolje predvidljivo poslovno okruženje zbog postepenog približavanja EU zakonima i standardima, što će dovesti do veće sigurnosti i povjerenja za (i domaće i strane) ulagače
  • Veća učinkovitost institucija
  • Više napretka na glavnim pitanjima, kao što je smanjenje stope zločina i korupcije, promovisanje reforme visokog obrazovanja, razvoj demokracije i ljudskih prava, promovisanje nezavisnosti medija i unapređenje transportne infrastrukture.

"Ovi koraci će pojačati i konkretnu perspektivu za punopravno članstvo BiH u EU, dok BiH bude usklađivala različite sektore s evropskim standardima", zaključio je McGuffie.