vijesti
61

Hennessey: Iskoristiti najbolji trenutak za kretanje BiH u pravom smjeru

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Šefica Ureda Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini Mary Ann Hennessey izrazila je nadu da će vlasti u BiH iskoristiti najbolji trenutak da bi se BiH pomjerila u pravom smjeru u smislu ispunjavanja standarda Vijeća Evrope, kvaliteta života i integracija u Evropsku uniju.

"Nadam se da će se iskoristiti trenutak predsjedavanja Vijećem Evrope od maja do novembra, organizacijom koja se zasniva na vladavini prava, demokratiji i ljudskim pravima, da se BiH povede u pozitivnom smjeru", dodala je.

To je kazala nakon što je Vijeće za vanjske poslove Evropske unije donijelo pozitivnu odluku za BiH o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji je BiH potpisala s Evropskom unijom prije sedam godina.

Visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Evropske unije Federica Mogherini predložila je danas Vijeću za vanjske poslove stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH što je Vijeće i prihvatilo.

Aktiviranje ovog sporazuma deblokirat će evropski put za BiH što će zavisiti od napretka u provođenju reformi u narednim mjesecima.

U zaključcima ministara vanjskih poslova zemalja članica EU, koji su se okupili danas u Briselu na redovitom mjesečnom sastanku, navodi se da su se stekli potrebni uvjeti za zaključivanje SSP-a s Bosnom i Hercegovinom.

Preporuka Mogherini uslijedila je nakon što su se čelnici Bosne i Hercegovine zajedničkom izjavom pismeno obvezali na reforme.

Bosna i Hercegovina je s EU potpisala SSP još 16. juna 2008. godine, a njegova ratifikacija u svim zemljama članicama dovršena je u februaru 2011. godine, međutim, sporazum nije stupio na snagu jer se od BiH tražilo da provede još neke reforme.