{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hennessey: Iskoristiti najbolji trenutak za kretanje BiH u pravom smjeru

F
16.3.2015. u 13:40
61
1
Hennessey: Iskoristiti najbolji trenutak za kretanje BiH u pravom smjeru
61
Hennessey: Iskoristiti najbolji trenutak za kretanje BiH u pravom smjeru
Foto: Klix.ba
Šefica Ureda Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini Mary Ann Hennessey izrazila je nadu da će vlasti u BiH iskoristiti najbolji trenutak da bi se BiH pomjerila u pravom smjeru u smislu ispunjavanja standarda Vijeća Evrope, kvaliteta života i integracija u Evropsku uniju.
"Nadam se da će se iskoristiti trenutak predsjedavanja Vijećem Evrope od maja do novembra, organizacijom koja se zasniva na vladavini prava, demokratiji i ljudskim pravima, da se BiH povede u pozitivnom smjeru", dodala je.

To je kazala nakon što je Vijeće za vanjske poslove Evropske unije donijelo pozitivnu odluku za BiH o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji je BiH potpisala s Evropskom unijom prije sedam godina.

Visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Evropske unije Federica Mogherini predložila je danas Vijeću za vanjske poslove stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH što je Vijeće i prihvatilo.

Aktiviranje ovog sporazuma deblokirat će evropski put za BiH što će zavisiti od napretka u provođenju reformi u narednim mjesecima.

U zaključcima ministara vanjskih poslova zemalja članica EU, koji su se okupili danas u Briselu na redovitom mjesečnom sastanku, navodi se da su se stekli potrebni uvjeti za zaključivanje SSP-a s Bosnom i Hercegovinom.

Preporuka Mogherini uslijedila je nakon što su se čelnici Bosne i Hercegovine zajedničkom izjavom pismeno obvezali na reforme.

Bosna i Hercegovina je s EU potpisala SSP još 16. juna 2008. godine, a njegova ratifikacija u svim zemljama članicama dovršena je u februaru 2011. godine, međutim, sporazum nije stupio na snagu jer se od BiH tražilo da provede još neke reforme.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: