{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hennessey: Iskoristiti najbolji trenutak za kretanje BiH u pravom smjeru

F
16.3.2015. u 13:40
61
1
Hennessey: Iskoristiti najbolji trenutak za kretanje BiH u pravom smjeru
61
Hennessey: Iskoristiti najbolji trenutak za kretanje BiH u pravom smjeru
Foto: Klix.ba
Šefica Ureda Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini Mary Ann Hennessey izrazila je nadu da će vlasti u BiH iskoristiti najbolji trenutak da bi se BiH pomjerila u pravom smjeru u smislu ispunjavanja standarda Vijeća Evrope, kvaliteta života i integracija u Evropsku uniju.
"Nadam se da će se iskoristiti trenutak predsjedavanja Vijećem Evrope od maja do novembra, organizacijom koja se zasniva na vladavini prava, demokratiji i ljudskim pravima, da se BiH povede u pozitivnom smjeru", dodala je.

To je kazala nakon što je Vijeće za vanjske poslove Evropske unije donijelo pozitivnu odluku za BiH o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji je BiH potpisala s Evropskom unijom prije sedam godina.

Visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Evropske unije Federica Mogherini predložila je danas Vijeću za vanjske poslove stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH što je Vijeće i prihvatilo.

Aktiviranje ovog sporazuma deblokirat će evropski put za BiH što će zavisiti od napretka u provođenju reformi u narednim mjesecima.

U zaključcima ministara vanjskih poslova zemalja članica EU, koji su se okupili danas u Briselu na redovitom mjesečnom sastanku, navodi se da su se stekli potrebni uvjeti za zaključivanje SSP-a s Bosnom i Hercegovinom.

Preporuka Mogherini uslijedila je nakon što su se čelnici Bosne i Hercegovine zajedničkom izjavom pismeno obvezali na reforme.

Bosna i Hercegovina je s EU potpisala SSP još 16. juna 2008. godine, a njegova ratifikacija u svim zemljama članicama dovršena je u februaru 2011. godine, međutim, sporazum nije stupio na snagu jer se od BiH tražilo da provede još neke reforme.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: