BiH
1.2k

Brisel dao "zeleno svjetlo" Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju za BiH

Piše: E. F.
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Ministri vanjskih poslova 28 zemalja članica Evropske unije odobrili su Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) za BiH na današnjoj sjednici u Briselu, potvrđeno je za Klix.ba u Uredu visoke predstavnice za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Evropske unije Federice Mogherini.

Kao što je i najavljeno, Federica Mogherini, visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Evropske unije, je predložila da se donese formalna odluka o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kada je riječ o BiH.

"Ministri su pozdravili izjavu koju su usvojili predstavnici političkih lidera, ali i uz potporu Parlamenta u BiH u februaru mjesecu, te je donesena politička odluka da se BiH odobri stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Iako će donošenje formalne odluke potrajati te se očekuje u narednim danima, važno je da je donesena politička odluka", kazala je za Klix.ba Maja Kocijančič, glasnogovornica Federice Mogherini.

Prema njenim riječima, sada se od domaćih vlasti očekuje agenda reformi koja mora biti veoma konkretna.

"Od vlasti u BiH se u okviru ovih reformi traži da zahtijevaju konkretne stvari u smislu mehanizma za koordinaciju evropskih pitanja i drugih stvari. No, ovo je ipak dobra vijest za BiH", kazala je Kocijančić.

Prema njenim riječima, ovakav korak i politička odluka su veoma bitni za BiH jer znače konkretan napredak nakon zastoja koji je trajao sedam godina.

"Ovo je tek početak puta, ali BiH ima jasnu evropsku perspektivu i sada samo treba raditi na reformama, nastaviti konkretnim tempom i uz velike ambicije", istakla je Kocijančić.

Inače, Ministri vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije donijeli su tri zaključka u kojima su najprije pozdravili pismeno opredjeljenje Predsjedništva BiH potpisanog od stranačkih lidera i usvojenog u Parlamentu 23. februara tokom posjete visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost Frederice Mogherini.

Zatim su usvojili zaključak prema kojem su ispunjeni neophodni uvjeti, te je saglasno da se ispuni zaključak koji predviđa stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s BiH.

Nadalje, Vijeće je pozvalo lidere u našoj zemlji da preuzmu svoje obaveze, uključujući i one koje se odnose na prilagodbu predstojećeg SAA, te da ostane angažirana s Evropskom unijom pod obnovljenim pristupom i da zadrži pozitivan zamah radi sačinjavanja početnog plana reformi u dogovoru s EU.