{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šta BiH dobija stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju

21.4.2015. u 14:11
144
90
Šta BiH dobija stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju
144
Šta BiH dobija stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju
Ministri vanjskih poslova zemalja članica Evropske Unije jutros su na sjednici Vijeća EU donijeli odluku o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU. Sporazum bi na snagu zvanično trebao stupiti 1. juna čime će BiH biti potvrđen status potencijalnog kandidata za članstvo u EU.
Aktivacijom sporazuma deblokiran je evropski put BiH koji će narednih mjeseci zavisiti od napretka u provođenju reformi.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju predstavlja ugovorni odnos kojim je omogućen viši stepen saradnje i izgradnje čvršćih odnosa na svim nivoima između EU i BiH.

Sporazum predstavlja i pravila o slobodnoj trgovini između BiH i EU od kojih će naša zemlja imati koristi jer će bh. kompanije imati pristup unutrašnjem tržištu EU koje ima blizu 500 miliona potrošača, također, bh. kompanije moći će pružati usluge širom EU i natjecati se za javne ugovore.

Ovaj sporazum podržava institucionalne odnose EU i BiH koji su uspostavljeni Prijelaznim sporazumom, ali i unapređuje nivo kontrole EU kvaliteta zdravstvenih i sigurnosnih standarda koji će biti direktno primjenjivani u BiH.

Osnovne prednosti Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za BiH su:

- Približavanje standarda EU za kvalitet proizvoda, što će dovesti do veće konkurentnosti bh. proizvoda i privatnog sektora

- Postepeno uvođenje viših standarda zaštite potrošača, što će dovesti do povećane sigurnosti BiH potrošača

- Veća konkurentnost na tržištu, što će potencijalno dovesti do snižavanja cijena i većeg izbora robe i usluga za građane BiH

- Bolje predvidljivo poslovno okruženje zbog postepenog približavanja EU zakonima i standardima, što će dovesti do veće sigurnosti i povjerenja za (i domaće i strane) ulagače

- Veća učinkovitost institucija

- Više napretka na glavnim pitanjima, kao što je smanjenje stope zločina i korupcije, promovisanje reforme visokog obrazovanja, razvoj demokratije i ljudskih prava, promovisanje nezavisnosti medija i unapređenje transportne infrastrukture.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: