{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Špekulacije o zahtjevima Francuske i Holandije

F
7.2.2011. u 13:30
0
5
Špekulacije o zahtjevima Francuske i Holandije
0
Špekulacije o zahtjevima Francuske i Holandije
Institucije EU prošle godine donijele odluku o monitoringu
Informacije koje su se pojavile u medijima vezane za "zahtjev Francuske i Holandije za uspostavljanje monitoringa odluke o bezviznom režimu za zemlje zapadnog Balkana“ su špekulativne, imajući u vidu da je monitoring provođenja odluke o bezviznom režimu za svih pet zemalja dio konačne odluke koju su donijela tijela Evropske unije krajem prošle godine, rečeno je Feni u Ministarstvu sigurnosti BiH.
Kako navode iz ovog ministarstva, ovaj zahtjev Francuske i Holandije odnosi se samo na pokretanje razgovora unutar Evropske unije o promjeni načina donošenja odluka u smislu eventualnog budućeg ubrzavanja procedura ukoliko neka zemlja treba da bude vraćena na crnu Schengen listu.

Ovaj zahtjev još nije uzet u razmatranje i nema nikakve veze s budućim monitoringom koji je u svakom slučaju obavezan, navode iz Ministarstva sigurnosti.

U tom smislu, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović formirao je 31. januara Monitoring tim Bosne i Hercegovine, shodno zaključku Vijeća ministara kojim će predsjedavati sekretar Ministarstva sigurnosti Bakir Dautbašić.

Monitoring tim je danas održao svoj prvi sastanak, na kojem je razgovarano o budućim aktivnostima svih institucija nadležnih za implementaciju uvjeta iz Mape puta te su podijeljene obaveze institucijama u čijoj nadležnosti je implementacija.

Imajući u vidu da se očekuje zvanični monitoring EU u aprilu ovaj tim će izraditi i dostaviti Bruxellesu izvještaj do kraja marta, navode iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Dodaju da je Monitoring tim upoznat o činjenicama da je na teritoriji Švedske u januaru još 19 osoba podnijelo zahtjev za azil, što s decembarskih 12 iznosi 31 zahtjev državljana Bosne i Hercegovine za azil.

Naredni sastanak Monitoring tim imat će 22. februara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: