Ministarstvo sigurnosti BiH
0

Špekulacije o zahtjevima Francuske i Holandije

FENA
Institucije EU prošle godine donijele odluku o monitoringu
Institucije EU prošle godine donijele odluku o monitoringu
Informacije koje su se pojavile u medijima vezane za "zahtjev Francuske i Holandije za uspostavljanje monitoringa odluke o bezviznom režimu za zemlje zapadnog Balkana“ su špekulativne, imajući u vidu da je monitoring provođenja odluke o bezviznom režimu za svih pet zemalja dio konačne odluke koju su donijela tijela Evropske unije krajem prošle godine, rečeno je Feni u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Kako navode iz ovog ministarstva, ovaj zahtjev Francuske i Holandije odnosi se samo na pokretanje razgovora unutar Evropske unije o promjeni načina donošenja odluka u smislu eventualnog budućeg ubrzavanja procedura ukoliko neka zemlja treba da bude vraćena na crnu Schengen listu.

Ovaj zahtjev još nije uzet u razmatranje i nema nikakve veze s budućim monitoringom koji je u svakom slučaju obavezan, navode iz Ministarstva sigurnosti.

U tom smislu, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović formirao je 31. januara Monitoring tim Bosne i Hercegovine, shodno zaključku Vijeća ministara kojim će predsjedavati sekretar Ministarstva sigurnosti Bakir Dautbašić.

Monitoring tim je danas održao svoj prvi sastanak, na kojem je razgovarano o budućim aktivnostima svih institucija nadležnih za implementaciju uvjeta iz Mape puta te su podijeljene obaveze institucijama u čijoj nadležnosti je implementacija.

Imajući u vidu da se očekuje zvanični monitoring EU u aprilu ovaj tim će izraditi i dostaviti Bruxellesu izvještaj do kraja marta, navode iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Dodaju da je Monitoring tim upoznat o činjenicama da je na teritoriji Švedske u januaru još 19 osoba podnijelo zahtjev za azil, što s decembarskih 12 iznosi 31 zahtjev državljana Bosne i Hercegovine za azil.

Naredni sastanak Monitoring tim imat će 22. februara.