Sadik Ahmetović
0

"Neće biti ponovnog uvođenja viza"

SRNA
Sadik Ahmetović
Sadik Ahmetović
Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović poručio je danas da građani BiH ne treba da se plaše ponovnog uvođenja viza, navodeći da "BiH nije problem", jer je trenutno smanjen broj građana koji traže azil u odnosu na period prije stupanja na snagu bezviznog režima.

"EU je zadovoljna sa BiH kada je riječ o poštovanju bezviznog režima jer nema masovnih pojava traženja azila", rekao je Ahmetović na okruglom stolu pod nazivom "Liberalizacija viznog režima za građane BiH", održanom u okviru kampanje Policijske misije EU (EUPM) i Agencija za provođenje zakona u BiH "Jači, brži, bolji".

Prema njegovim riječima, postoji ideja da se dogovori neka vrsta "mini šengena" za države  zapadnog Balkana, o čemu će biti riječi i u bilateralnim razgovorima na narednom redovnom godišnjem sastanku ministara unutrašnjih poslova zemalja regiona u Ljubljani. 

On očekuje da neće biti ukinut bezvizni režim Srbiji i da će biti smanjen trend traženja azila njenih građana u evropskim zemljama. 

Sekretar u Ministarstvu sigurnosti BiH Bakir Dautbašić rekao je da je od uvođenja bezviznog režima za građane BiH do kraja protekle sedmice njih 80 zatražilo azil u zemljama EU i Švicarskoj, ne računajući Njemačku iz koje još nema podataka. 

On je naglasio da nadležne institucije u BiH pružaju maksimum kako bi se izbjegla mogućnost eventualnog vraćanja viznog režima. 

Podsjećajući da je u BiH formiran monitoring tim za praćenje primjene bezviznog režima, koji se do sada sastao dva puta, Dautbašić je naveo da će naredni sastanak biti održan 21. marta do kada bi trebalo da bude pripremljen okvirni monitoring izvještaj. 
Direktor Službe za poslove sa stancima BiH Dragan Mektić rekao je da godišnje u BiH uđe i boravi oko 400.000 stranaca, od kojih 10.000 zatraži dugoročan boravak. 

Prema njegovim riječima, Služba godišnje da više od 1.000 otkaza boravka strancima po raznim osnovama. 

U Imigracionom centru za strance u Istočnom Sarajevu prošle godine je bilo smješteno 312 osoba, od kojih je 298 udaljeno iz BiH. 

Navodeći da su prošle godine po osnovu readmisije primljena 53 stranca, on je podsjetio da je nekoliko godina ranije taj broj bio 10.000 godišnje, ili po 1.000 mjesečno. 

"Ovo pokazuje da se presijecaju ilegalne migracije. BiH ispunjava sve uslove da se suprotstavi zloupotrebama ilegalnog boravka stranaca u BiH", naglasio je Mektić. 

Zamjenik direktora Granične policije BiH Enes Gačanin rekao je da ne postoje indikatori zloupotrebe bezviznog režima, osim pojedinačnih slučajeva. 
Prema njegovim riječima, 46 graničnih prelaza posjeduje najsavremeniju tehnologiju, nabavljeni su čitači biometrijskih pasoša i dostignut je zavidan nivo granične kontrole, ali ga treba i dalje unapređivati i usavršavati, kako bi na minimum bilo svedeno djelovanje organizovanih kriminalnih grupa.