Bakir Dautbašić o bezviznom režimu
0

"Građani BiH nemaju razloga za brigu"

SRNA
Bakir Dautbašić
Bakir Dautbašić
Šef Monitoring tima zaduženog za praćenje primjene bezviznog režima i sekretar Ministarstva sigurnosti BiH Bakir Dautbašić, komentarišući najavu iz EU o mogućoj privremenoj suspenziji bezviznog režima, poručio je da građani BiH nemaju razloga za brigu.

Dautbašić je rekao da je, od dana ukidanja viza građanima BiH 15. decembra prošle godine, svega 120 državljana BiH zatražilo azil u EU od čega se više od 50 posto odnosi na zahtjeve za azil u Švedskoj.

"To uopšte nije zabrinjavajući broj, naprotiv, broj zahtjeva za azil se čak smanjio u odnosu na period prije ukidanja viznog režima", rekao je Dautbašić za portal Jabiheu.ba.

On smatra da je nerealno da, eventualno, osim Srbije vize ponovo budu uvedene građanima BiH koji su se pokazali kao najdisciplinovaniji u poštivanju pravila bezviznog režima.

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da postoji mogućnost privremene suspenzije bezviznog režima, ali da Unija tek počinje da razmatra tu mogućnost. 

Razlog  za  to je što u nekim  članicama EU veliki broj građana, uglavnom iz zemalja zapadnog Balkana, neosnovano traži azil.