{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. državljani ne zloupotrebljavaju bezvizni režim

S
6.2.2011. u 19:03
0
23
Bh. državljani ne zloupotrebljavaju bezvizni režim
0
Bh. državljani ne zloupotrebljavaju bezvizni režim
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Zahtjev Francuske i Holandije za uspostavljanje monitoringa provođenja bezviznog režima za BiH i Albaniju ne treba da brine građane BiH, jer do sada nisu uočene zloupotrebe slobodnog putovanja kroz zemlje EU, rekao je ambasador BiH pri EU Osman Topčagić.
Topčagić je za sutrašnje izdanje "Nezavisnih novina" rekao da je veoma važno da bezvizni režim građani koriste na propisan način, jer raspoloženje u jednom dijelu država članica EU i jeste takvo da bi posegle za mjerama njegovog ukidanja kako bi pokazale ozbiljnost u vezi sa ovim pitanjem.

"Prema svim informacijama, bezvizni režim se koristi onako kako je propisano. Nema informacija o povećanom broju azilanata i nekim drugim zloupotrebama, ali prilično je rano za konačne procjene", naglasio je Topčagić.

Topčagić je istakao da to što je BiH bila u paketu sa Albanijom prilikom odobravanja bezviznog režima nema uticaja na eventualnu odluku prema toj zemlji, jer će svaka biti posmatrana pojedinačno, odnosno šta vlasti pojedine zemlje preduzimaju da obezbijede pravilno korišćenje bezviznog režima.

Predsjedavajući Komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac kaže da je zahtjev Francuske i Holandije očekivan, jer je o monitoringu bilo mnogo govora kada je donošena odluka o bezviznom režimu.

"Budući da, očekivano, vlasti BiH vode brigu o tome, mislim da nema razloga za strah od ukidanja odluke o bezviznom režimu, jer dosadašnje kretanje u vezi sa zahtjevima za azil i stanje na granicama pokazuju da monitoring možemo podnijeti", smatra Genjac.

Holandija i Francuska uputile su Evropskoj komisiji pismo u kojem joj predlažu da počne sa uspostavljanjem mehanizma monitoringa provođenja bezviznog režima koji je BiH i Albaniji dat uz određene uslove.

Uspostavljanje monitoringa značilo bi provjeru ispunjavanja svih uslova koji su prethodili odobravanju bezviznog režima, kao i ukupne situacije o zahtjevima za azil i bezbjedonosnih pitanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: