Kazne za lažne azilante
0

Roosemont: Nismo tražili ukidanje bezviznog režima za građane BiH

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Generalni direktor Službe za imigraciju Belgije Freddy Roosemont rekao je danas u Sarajevu da Belgija nikada nije zatražila od EU da bude razmotreno ukidanje bezviznog režima za građane BiH.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom sigurnosti u Vijeću ministara BiH Sadikom Ahmetovićem naglasio da su državljani BiH koji su zatražili azil u Belgiji prevareni, jer nijedan građanin BiH ne ispunjava uslove za dobijanje azila u Belgiji.

"Oni koji traže azil u Belgiji prevareni su. Problem je da je određeni broj građana BiH loše informisan o mogućnostima dobijanja azila",  istakao je Roosemont. 

Navodeći da je do povećanog broja zahtjeva građana BiH za azil u Belgiji došlo u augustu,  Roosemont je saopštio da će krajem ovog mjeseca iznositi od 250 do 300 i da je nesumnjivo da je riječ o građanima BiH, jer imaju njene biometrijske pasoše.  

"Na rješavanju zahtjeva za azil brzo se radi i sve će potrajati najviše nekoliko sedmica nakon čega je neizbježan povratak u BiH svih koji su zatražili azil. Postoje dva načina za to -  dobrovoljno ili prisilno uz pratnju policije", naglasio je  Roosemont. 

Prema njegovim riječima, za to vrijeme dok budu čekali na vraćanje u BiH, živjeće u prenatrpanim prihvatnim centrima gdje će imati samo ležaj za spavanje i hranu. 

"Dogovorili smo nekoliko aktivnosti koje se tiču identifikacije tražilaca azila, njihovog povratka i razmjene informacija. Ubijeđen sam da ćemo zajedničkim radom vlasti BiH i Belgije u kratkom roku riješiti ovaj problem. Naša saradnja mogla bi da posluži kao primjer drugim zemljama, jer smo zajednički preduzeli sve mjere na otklanjanju problema",  istakao je  Roosemont. 
Navodeći da je od uvođenja bezviznog režima  za građane BiH azil u državama EU do sada zatražilo njih oko 400 i da to sigurno u ovom trenutku ne može da ugrozi bezvizni režim, ministar sigurnosti u Vijeću ministara BiH Sadik Ahmetović istakao je da je ovo ministarstvo svjesno ozbiljnosti situacije i da čini sve kako bi bile otklonjene nastale posljedice. 

"Odlazak u zemlje EU i traženje azila neće poboljšati socijalni niti bilo koji drugi status ijednog građanina BiH, a pokušaji građana BiH koji zatraže azil u zemljama EU unaprijed su osuđeni na neuspjeh", kaže  Ahmetović. 

Apelujući na građane BiH da ne zloupotrebljavaju bezvizni režim, jer time nanose štetu sebi i cijeloj BiH, on je naglasio da su u Ministarstvusigurnosti preduzete dodatne aktivnosti kako bi spriječili i odvratili građane da dalje zloupotrebljavaju pravila bezviznog režima. 

Prema njegovim riječima, postoje indicije da iza odlaska građana u Belgiju i traženja azila stoje kriminalne grupe, zbog čega su pokrenute aktivnosti na otkrivanju koje to sve organizovao. 

On očekuje da će sve biti poznato za oko sedam dana. 

Ahmetović je rekao da je  BiH spremna da po građane koji će biti vraćeni iz Belgije pošalje avion, ali i da budu kažnjeni svi koji su u ovom slučaju počinili kriminalne radnje. 
"Biće napravljena baza podataka svih koji su zloupotrijebili bezvizni režim", istakao je Ahmetović.